Aktywne związki imbiru, zwane gingerolami, zapobiegają rozwojowi w jamie ustnej bakterii, które mogą powodować choroby przyzębia i poważne infekcje dziąseł.
Imbir nie usunie natychmiastowo bólu mięśni, ale z czasem może złagodzić ból. W niektórych badaniach osoby, które przyjmowały imbir, odczuwały mniejszy ból mięśni po ćwiczeniach, niż osoby, które tego nie robiły.
Niepowtarzalny zapach i smak imbiru pochodzi z jego naturalnych olejków, z których najważniejszym jest gingerol., który odpowiada za wiele właściwości leczniczych imbiru. Według badań Gingerol ma silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Na przykład może pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny, który jest wynikiem nadmiernej ilości wolnych rodników w organizmie.
Zaledwie 1-1,5 grama imbiru może pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom nudności, w tym nudnościom związanym z chemioterapią, nudnościom po operacji i porannym mdłościom.
Masz silne bóle menstruacyjne? Imbir w proszku może pomóc. W badaniach kobiety, które przyjmowały 1500 miligramów proszku imbirowego raz dziennie przez 3 dni podczas cyklu, odczuwały mniejszy ból niż kobiety, które tego nie robiły.
Imbir działa przeciwzapalnie, co oznacza, że zmniejsza obrzęki. Może być szczególnie pomocny w leczeniu objawów zarówno reumatoidalnego zapalenia stawów, jak i choroby zwyrodnieniowej stawów. Możesz złagodzić ból i obrzęk, przyjmując imbir doustnie lub stosując imbirowy kompres.
Jeśli cierpisz na częste problemy związane z niestrawnością, imbir może przynieść ulgę. Jedzony przed posiłkami może przyspieszyć trawienie I złagodzić objawy niestrawności.
Według badań przeprowadzonych na ludziach i zwierzętach imbir może odgrywać rolę w utracie wagi. Badanie przeprowadzone w 2016 roku na 80 otyłych kobietach wykazało, że imbir może również pomóc obniżyć wskaźnik masy ciała (BMI) i poziom insuliny we krwi.
Zdolność imbiru do wpływania na utratę wagi może być związana z jego potencjałem do zwiększania liczby spalanych kalorii lub zmniejszania stanu zapalnego w organizmie.
Uważa się, że są jednymi z głównych czynników powodujących chorobę Alzheimera i związane z wiekiem pogorszenie funkcji poznawczych. Niektóre badania na zwierzętach sugerują, że przeciwutleniacze i związki bioaktywne zawarte w imbirze mogą hamować reakcje zapalne występujące w mózgu. Istnieją również dowody na to, że imbir może bezpośrednio poprawić funkcjonowanie mózgu. W badaniu przeprowadzonym w 2012 roku na zdrowych kobietach w średnim wieku wykazano, że dzienne dawki ekstraktu z imbiru poprawiają czas reakcji i pamięć.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com