10 odmian kwiatów które można zjeść
Jeżeli szukasz oryginalnego pomysłu na wzbogacenie kolacji czy codziennego obiadu, inspiracji możesz poszukać w naturze.
Jadalne kwiaty to pewny sposób na uzyskanie wspaniałego efektu oraz zaskoczenia gości. Oto 10 odmian kwiatów, które można zjeść:
- Bratki posiadają łagodny smak, są dodawane do sałatek i serów. Często są idealnym dopełnieniem tortów i ciast.
- Fiołki w smaku są bardzo słodkie, doskonałe do sałatek i napojów.
- Smak hibiskusa z parzonej herbaty zna zapewne każdy. Jego kwiaty są niezwykle wyraziste, ale czasem też bardzo cierpkie ze względu na dodaną żurawinę. Tych kwiatów nie powinniśmy używać w dużej ilości.
- Lawenda – często kojarzona z wypiekami babci. Idealnie zatem pasuje do kruchych ciasteczek a także do owocowych wypieków.
- Lipa – ze względu na właściwości lecznicze jest często używana przy walce z przeziębieniem. Jej kwiaty są słodkie, mają wręcz miodowy smak.
- Mniszek lekarski – idealnie nadaje się do syropów i nalewek, ma słodki smak, często mylnie jest nazywany mleczem
- Nagietek - jego żółty kolor jest tak wyrazisty jak smak. Potrawom nadaje ostrości. Popularny w przyrządzaniu sosów, zup, a także do barwienia ryżu
- Róża - nadaje się do spożycia po usunięciu gorzkiego spodu. Ze względu na mocną woń, należy ostrożnie dawkować ilość kwiatów. Idealnie nadaje się do dżemów, do pływania w napojach a także do ozdabiania ciast.
- Stokrotki - często używane do sałatek, jadalne są tylko płatki, pozostałą część należy oberwać.
- Rozmaryn - nadaje posmak delikatnych ziół.
Przed podaniem należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach:
- Kwiaty powinny być pozyskane z miejsca, w którym nie ma możliwości narażenia na chemiczne opryski środkami ochrony roślin (czyli mogą być zerwane z własnego ogródka, unikajmy kwiaciarni)
- W przypadku alergii lepiej zrezygnować z jadalnej ekstrawagancji
- Należy sprawdzić dokładnie podany kwiat - większość roślin ogrodowych jest po prostu trująca.
- Większość przepisów zaleca pominięcie prętów i zaznacza, że jadalne są jedynie płatki.
- Jadalne kwiaty są wspaniałym dodatkiem, jednak nie można z nich uczynić dania głównego.
Sylwia Wasin
(sylwia.wasin@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com