10 odmian kwiatów które można zjeść

Jadalne kwiaty.
Jeżeli szukasz oryginalnego pomysłu na wzbogacenie kolacji czy codziennego obiadu, inspiracji możesz poszukać w naturze.

Jadalne kwiaty to pewny sposób na uzyskanie wspaniałego efektu oraz zaskoczenia gości. Oto 10 odmian kwiatów, które można zjeść:

  1. Bratki posiadają łagodny smak, są dodawane do sałatek i serów. Często są idealnym dopełnieniem tortów i ciast.
  2. Fiołki w smaku są bardzo słodkie, doskonałe do sałatek i napojów.
  3. Smak hibiskusa z parzonej herbaty zna zapewne każdy. Jego kwiaty są niezwykle wyraziste, ale czasem też bardzo cierpkie ze względu na dodaną żurawinę. Tych kwiatów nie powinniśmy używać w dużej ilości.
  4. Lawenda – często kojarzona z wypiekami babci. Idealnie zatem pasuje do kruchych ciasteczek a także do owocowych wypieków.
  5. Lipa – ze względu na właściwości lecznicze jest często używana przy walce z przeziębieniem. Jej kwiaty są słodkie, mają wręcz miodowy smak.
  6. Mniszek lekarski – idealnie nadaje się do syropów i nalewek, ma słodki smak, często mylnie jest nazywany mleczem
  7. Nagietek - jego żółty kolor jest tak wyrazisty jak smak. Potrawom nadaje ostrości. Popularny w przyrządzaniu sosów, zup, a także do barwienia ryżu
  8. Róża - nadaje się do spożycia po usunięciu gorzkiego spodu. Ze względu na mocną woń, należy ostrożnie dawkować ilość kwiatów. Idealnie nadaje się do dżemów, do pływania w napojach a także do ozdabiania ciast.
  9. Stokrotki - często używane do sałatek, jadalne są tylko płatki, pozostałą część należy oberwać.
  10. Rozmaryn - nadaje posmak delikatnych ziół.


Przed podaniem należy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach:

  • Kwiaty powinny być pozyskane z miejsca, w którym nie ma możliwości narażenia na chemiczne opryski środkami ochrony roślin (czyli mogą być zerwane z własnego ogródka, unikajmy kwiaciarni)
  • W przypadku alergii lepiej zrezygnować z jadalnej ekstrawagancji
  • Należy sprawdzić dokładnie podany kwiat - większość roślin ogrodowych jest po prostu trująca.
  • Większość przepisów zaleca pominięcie prętów i zaznacza, że jadalne są jedynie płatki.
  • Jadalne kwiaty są wspaniałym dodatkiem, jednak nie można z nich uczynić dania głównego.


Sylwia Wasin
(sylwia.wasin@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat