10 sprawdzonych sposobów na przeziębienie

Estrovita - świetny sposób na podniesienie odporności.
Nikt z nas nie ma czasu na chorowanie. Tymczasem obniżająca się temperatura, coraz zimniejsze poranki i wieczory oraz okresowe deszcze sprzyjają wychłodzeniu organizmu i zachorowaniom.

W jaki sposób uchronić się przed bakteriami i wirusami? Co zrobić, żeby nie wylądować w łóżku z gorączką? Poznajcie naturalne i zdrowe sposoby na zapobieganie i leczenie przeziębień. Często lekceważymy siłę naturalnych składników, a szkoda. Kryją się w nich cenne witaminy i składniki odżywcze, które ułatwiają zwalczanie przeziębień. Sprawdźcie, które ogólnodostępne produkty spożywcze pomogą w przypadku gorszego samopoczucia.

Miód
Jednym z najlepszych naturalnych środków pomocnych w leczeniu przeziębień jest miód, zawierający witaminy z grupy B (ryboflawinę, pirydoksynę, piarynę), witaminę P (rutynę) oraz mikro- i makroelementy (selen, cynk, żelazo). Miód bywa też nazywany naturalnym antybiotykiem – ze względu na zawartość defensyn i aficydyn. Obecność olejków eterycznych wpływa na właściwości przeciwbakteryjne miodu. Miód możemy połączyć z herbatą lub ciepłym mlekiem z czosnkiem – ten ostatni sposób chyba wszyscy pamiętamy z czasów dzieciństwa.

Imbir
Równie pomocnym składnikiem w walce z przeziębieniem jest imbir, mający właściwości rozgrzewające i przeciwzapalne. Poza tym, ma działanie odkażające i bakteriobójcze. Jest zalecany w okresach infekcji górnych dróg oddechowych i przeziębieniach. Imbir z powodzeniem można połączyć z miodem, aby spotęgować działanie obu składników. Skuteczna i smaczna jest także herbata z imbirem.

EstroVita
W radzeniu sobie z przeziębieniami najważniejsza jest profilaktyka. Zamiast leczyć, warto zapobiegać i  systematycznie wzmacniać odporność. Suplement diety EstroVita to najlepsze rozwiązanie dla osób, które poszukują preparatu wspomagającego organizm przeznaczonego dla całej rodziny. EstroVita zawiera kwasy Omega, które są kluczem do poprawy odporności oraz jest wzbogacona o naturalne witaminy. Dzieciom możemy podawać specjalnie przygotowany dla nich suplement – EstroVita Kids, dostępny w dwóch smakach – szczególnie polecamy bananowo-pomarańczowy.

„Prawidłowa dieta powinna zawierać między innymi żelazo, witaminę D i E oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega. Deficyt tych składników jest coraz częściej postrzegany jako jako czynnik ryzyka infekcji, dlatego istotne jest ich dostarczanie. Ponieważ trudno dostarczyć odpowiednią ich ilość wraz z codzienną dietą, należy sięgać po preparaty które zawierają je w odpowiednich ilościach.” - tłumaczy dr n. med. Edyta Blus - „EstroVita to nowatorskie połączenie 4 olejów roślinnych, będące doskonale przyswajalnym przez organizm źródłem kwasów Omega oraz witamin. Preparat pokrywa 100% dziennego zapotrzebowania na wszystkie kwasy tłuszczowe z grupy omega.” - dodaje Blus.

Czosnek
Czosnek zawiera wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, magnes czy wapń. Jest też źródłem witaminy A, B1, C, flawonoidów. Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, dlatego jest uznawany za naturalny antybiotyk.  Czosnek obniża także ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Możemy spożywać go samodzielnie lub w postaci dodatku do potraw albo w połączeniu z gorącym mlekiem i miodem.

Cytrusy
Cytryny mają dużą zawartość witaminy C – ważnego składnika odżywczego poprawiającego odporność. Witamina C jest jednym z najskuteczniejszych zabójców bakterii na świecie. Polepsza wydolność układu odpornościowego i zapobiega przeziębieniom. Jeśli nie przepadamy za jedzeniem samych owoców można sięgnąć po świeżo wyciskane soki (najlepiej uzyskane przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej) lub owocowe herbaty czy napary.

Kiszonki
Kiszonki uchodzą za świetne naturalne probiotyki, poprawiające florę jelitową. Przydadzą się nam zwłaszcza jako wsparcie organizmu w czasie terapii antybiotykowej, która niszczy zbawienne bakterie na co dzień zasiedlające nasz układ pokarmowy. Odporności organizmu pochodzi właśnie z układu trawiennego, dlatego warto zadbać o jego odpowiednie funkcjonowanie, a jego podstawą jest właśnie flora bakteryjna, której wyjałowienie znacznie obniża nasze szanse w walce z chorobą.

Czarny bez
Czarny bez to wspaniała roślina, która ma właściwości przeciwgorączkowe, wzmaga pocenie i ułatwia odkrztuszanie zalegającej w układzie oddechowym wydzieliny. Jeśli więc przydarzy się już przeziębienie, warto sięgnąć po syrop z kwiatów czarnego bzu. Można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie – kwiaty są gotowe do zbioru pod koniec maja i na początku czerwca.

Kwiat lipy
Napar z kwiatów lipy działa napotnie i od dawna jest stosowany jako wsparcie w leczeniu przeziębienia. Lipę zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i parzymy przez około 15 minut. Ponieważ ma ona także działanie uspokajające najlepiej jest z tak przygotowanym naparem położyć się do łóżka i odpoczywać, jednocześnie wypacając szalejące w organizmie wirusy. Gdy zadziałamy przy pierwszych objawach gorszego samopoczucia, jest spora szansa, że na drugi dzień obudzimy się w dobrej formie.

Papryczka chilli
Ta ostra i wyrazista przyprawa rozgrzewa organizm. Dzięki kapsaicynie zawartej w owocach, papryka chili rozgrzewa błony śluzowe i powoduje rozszerzenie się niewielkich naczyń krwionośnych. Dzięki temu drogi oddechowe łatwiej oczyszczają się z zalegającej  wydzieliny. Papryczkę można dodać do potraw mięsnych, warzywnych czy gorącej czekolady. W papryczce znajdziemy witaminy: A, B6, C oraz składniki mineralne: potas, mangan, magnez i żelazo.

Migdały
Migdały to źródło witamin wzmacniających układ odpornościowy: E i B2. W walce z przeziębieniem pomaga  spożywanie migdałów, ale w całości - ze skórką. Jest ona bogata w polifenole, które są pomocne mobilizacji limfocytów T biorących udział w walce z wirusami. Migdały można dodawać do sałatek lub jeść samodzielnie (koniecznie ze skórką), pamiętając, że zalecana, jednorazowa porcja to nie więcej niż garść.

Naturalne produkty i tradycyjne metody radzenia sobie z przeziębieniami są bezpiecznym i skutecznym sposobem na pokonywanie dokuczliwych dolegliwości. Warto sięgać po nie, nie tylko, by leczyć, ale przede wszystkim zapobiegawczo. Dlatego w okresie jesienno-zimowym warto do swojej diety na stałe włączyć opisane powyżej produkty i profilaktycznie stosować suplement diety EstroVita.

Fot. Estrovita
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat