„10 zasad zdrowego odżywiania” – recenzja

Opublikowano: 2018-07-11
Recenzja książki „10 zasad zdrowego odżywiania”.
Temat zdrowej żywności i zdrowego trybu życia ogarnął już chyba cały świat. W mediach społecznościowych na każdym kroku podziwiamy piękne zdjęcia potraw prosto z kuchni gospodyń domowych.

Czytamy złote rady, co jeść, a nawet jak jeść. Interesują Was takie tematy? Jeśli tak, to ta lektura jest dla Was.

Osobiście mam chwilami dość tych wszystkich postów na temat zdrowego odżywiania. Każdy próbuje na siłę pokazać siebie z jak najlepszej strony; afiszuje się, że jego kuchnia aż kipi od cudownych, dojrzałych owoców i pachnących świeżością warzyw. Znam ludzi, którzy w mediach społecznościowych jedzą zdrowo i rozsądnie, a poza nimi pochłaniają gigantyczne porcje fast - foodów i wszystkiego, co nafaszerowane chemią. Nie wiem, po co taka szopka, ale właśnie dlatego przestałam inspirować się osobami. To, co przekonuje mnie do zdrowego odżywiania, to właśnie takie książki jak te.

10 zasad zdrowego odżywiania” to lektura dla osób, które naprawdę chcą coś zmienić w swoim życiu. Jest to prawdziwa encyklopedia wiedzy, która jasno pokazuje, co powinniśmy jeść, a na co zwracać szczególną uwagę. Będziecie mogli przeczytać troszkę o napojach energetyzujących, a także poznacie pojęcie gęstości odżywczej, o której sama osobiście pierwszy raz słyszałam. Dowiedziałam się bardzo dużo o suplementach diety, a także poznałam kilka bardzo ważnych zasad odczytywania etykiet. Nigdy nie wpadam w skrajności i uważam, że zwracanie uwagi na wszystko nie jest na tą chwilę dla mnie osiągalne, ale bardzo dużo dają mi takie lektury. Dążę do tego, by moja rodzina jadła zdrowiej i jestem bardziej świadoma tego, co jemy. I choć czasem wiem, że dajemy sobie przyzwolenie na czekoladowe batoniki i słodkie napoje, to robimy to rzadko, że jeszcze troszkę i zrezygnujemy z nich całkowicie.

Wszystko co fit jest teraz modne i na każdym kroku możemy poczytać sobie o zdrowych przepisach i ekologicznych produktach. Cieszę się, że mam okazję zasięgnąć wiedzy z książki, która powstała z prawdziwej miłości do zdrowego trybu życia. Nie ma tutaj niczego, co mogłoby wydawać się nieprawdą. Jak dla mnie pozycja jest przeznaczona dla wszystkich miłośników zdrowej kuchni. Znajdziecie tutaj całą masę informacji, które ułatwią Wam wybór składników np. do zup, czy sałatek. Zbilansowana dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania całego organizmu i należy przestrzegać pewnych zasad, aby czuć się dobrze zarówno fizyczni jak i psychicznie.

Monika Pawlak
(monika.pawlak@dlalejdis.pl)

Thierry Souccar i Angelique Houlbert, „10 zasad zdrowego odżywiania”, Białystok, VITAL, 2018




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat