12 minut na marynatę od FoodSaver

Przepisy na smaczne marynaty.
Wiosna to czas, kiedy zaczynamy grillować. Przygotowanie potraw na grilla wiąże się z procesem marynowania. Jeżeli korzystamy z konwencjonalnych metod jest to proces długotrwały, jednak dzięki systemom pakowania próżniowego FoodSaver, mięsa czy warzywa można zamarynować dosłownie w kilka chwil.

W okresie wiosennym i letnim chętnie spędzamy czas na zewnątrz, ze znajomymi i rodziną. Grill wydaje się być w takich przypadkach świetnym sposobem na miłe spędzanie wspólnego czasu przy pysznym jedzeniu. Dania, które chcemy zaserwować na grillu, najczęściej należy wcześniej zamarynować. Proces ten zazwyczaj jest długotrwały, dlatego niezwykle wygodnym sposobem na zamarynowanie mięsa, ryb czy warzyw na kilka chwil przed rozpoczęciem grillowania jest skorzystanie z systemu pojemników do próżniowego pakowania FoodSaver. Choć zostały one stworzone w celu przedłużenia przydatności do spożycia, to okazują się również doskonałym ułatwieniem dla każdego „szefa grilla”.

Specjalne pojemniki FoodSaver Fresh 2.0 są idealnym rozwiązaniem ułatwiającym marynowanie. W pojemniku zamarynujemy mięso, ryby lub warzywa w zaledwie 12 minut. Ponieważ w pojemniku wytwarzana jest próżnia, marynata wnika głęboko w produkt, a jej aromat nie wydostaje się na zewnątrz. Pojemniki FoodSaver są łatwe w użyciu i wyposażone w wygodny wskaźnik podciśnienia, który pokazuje, kiedy powietrze jest usuwane.

Warto zaznaczyć, że wszystkie pojemniki marki FoodSaver zostały wykonane z bezpiecznych materiałów. Nie zawierają one szkodliwego Bisfenolu A, powodującego alergię i mogącego wywoływać zmiany nowotworowe. Można je myć w zmywarce. Wykonane z trwałego Tritanu który nie przejmuje zapachów i nie odbarwia się.

Więcej informacji na temat systemów pakowania próżniowego FoodSaver można znaleźć tutaj.

Poniżej kilka przepisów na marynaty z wykorzystaniem pojemników FoodSaver.

Klasyczna marynata do steków
Ta marynata stanowi idealne dopełnienie dla steków i kawałków wołowiny dzięki bogactwu przypraw, nadającym wyrazisty smak mięsu.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 40 minut
  • Porcje: 4

Marynata do steków:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka keczupu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku

Grillowany marynowany stek z boczku:

  • 1 stek (około 1kg)

Marynata do steków: Wymieszaj razem olej, sos Worcestershire, sos sojowy, ocet, keczup, musztardę, liście laurowe, pieprz, brązowy cukier, sól, paprykę, sproszkowany czosnek i cebulę.

Grillowany marynowany stek: Napełnij pojemnik FoodSaver marynatą i włóż stek; przekręć zawór na ustawienie marynata. Podłącz zgrzewarkę FoodSaver i naciśnij przycisk marynowania (dostępny w niektórych modelach), lub podłącz ręczne urządzenie do pakowania próżniowego, odessij powietrze i pozostaw na ok.12 minut. Rozgrzej grill; dobrze nasmaruj ruszt. Wyjmij stek z marynaty. Grilluj przez 5 do 7 minut z każdej strony, aby uzyskać średnio wysmażone mięso lub do czasu ugotowania, zgodnie z preferencjami. Odstaw na 10 minut i pokrój cienko.

Wskazówka: ta marynata do steków jest idealna do wszystkich kawałków steków, zwłaszcza do polędwicy wołowej, ale może być również stosowana do aromatycznych kotletów wieprzowych i baranich.

Włoska marynata do pieczeni wieprzowej
Dzięki bogatym mocnym ziołom, octowi balsamicznemu i oliwie z oliwek ta włoska marynata jest wspaniała do pieczonych i grillowanych mięs.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 60 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina 20 minut
  • Porcje: 8

Włoska marynata:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki drobno posiekanej świeżej szałwii
  • 2 łyżki drobno posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka nasion kopru, lekko zmiażdżona
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonego chili

Pieczeń wieprzowa po włosku:

  • 1,5 kg pieczeni wieprzowej bez kości
  • 1 szklanka bulionu drobiowego o obniżonej zawartości sodu
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Włoska marynata: Wymieszaj razem olej, szałwię, rozmaryn, ocet, sok z cytryny, oregano, nasiona kopru włoskiego, sól, pieprz i płatki chili.

Pieczeń wieprzowa po włosku: Napełnij pojemniki FoodSaver marynatą i wieprzowiną; przekręć zawór na ustawienie marynaty, podłącz zgrzewarkę ręczną FoodSaver i naciśnij przycisk marynowania. Pozwól zgrzewarce na 12-minutowy cykl, aby połączyć wieprzowinę z marynatą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Usuń wieprzowinę z marynaty. Umieść wieprzowinę na małej brytfannie wyposażonej w ruszt. Piecz przez 60 do 75 minut lub do momentu, gdy termometr do mięsa umieszczony w środku zarejestruje 70 stopni Celsjusza. Luźno zawiń folią i odstawić na 10 minut. Podgrzej brytfannę na płycie kuchennej na średnim ogniu. Drewnianą łyżką wymieszaj z bulionem, winem i koncentratem pomidorowym; doprowadź do wrzenia, mieszając wszelkie brązowe kawałki z dna patelni. Gotuj, często mieszając, przez około 5 minut lub do momentu, gdy objętość sosu zmniejszy się do ok. 1 filiżanki. Odcedź przed podaniem.

Wskazówki: Ta włoska marynata jest smaczna do wieprzowiny, ale dobrze sprawdza się również z kurczakiem i wołowiną. Grilluj piecz lub duś, w zależności od zastosowanego kawałka mięsa. Jeśli nie jest dostępna pieczeń z polędwicy wieprzowej, poproś rzeźnika o związanie ze sobą 2 schabów (lub zrób to samodzielnie sznurkiem kuchennym).

Grecka Marynata do Kotletów Jagnięcych
To prosta marynata, która dostarcza wszystkich pikantnych greckich smaków, które wszyscy uwielbiają.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 40 minut
  • Porcje: 4

Grecka marynata:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli i pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku

Greckie kotlety jagnięce:

  • 3-kilogramowe kotlety jagnięce

Grecka marynata: Wymieszaj razem olej, sok z cytryny, ocet, czosnek, oregano, sól, pieprz i czosnek w proszku.

Greckie kotlety jagnięce: Napełnij pojemniki FoodSaver marynatą i jagnięciną; przekręć zawór na ustawienie marynaty, podłącz zgrzewarkę FoodSaver i naciśnij przycisk marynowania (dostępny w niektórych modelach), lub podłącz ręczne urządzenie do pakowania próżniowego, odessij powietrze i pozostaw na ok.12 minut. Rozgrzej grill; dobrze nasmaruj ruszt. Usuń jagnięcinę z marynaty. Grilluj kotlety jagnięce przez 3 do 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy termometr natychmiastowy wskaże 60 stopni Celsjusza dla wysmażenia medium. Odstaw na 5 minut.

Wskazówki: Ta klasyczna grecka marynata jest uniwersalna. Grilluj, piecz lub smaż kurczaka, wieprzowinę, owoce morza, jagnięcinę i warzywa po zamarynowaniu. Do przygotowania souvlaki użyj marynaty z mięsem pokrojonym w kostkę; podawaj w ciepłym chlebku pita z sosem tzatziki, sałatą, ogórkiem, pomidorem, cebulą, oliwkami i serem feta.

Marynata do kurczaka w stylu karaibskim
Ta klasyczna karaibska marynata to pikantna mieszanka ziela angielskiego, tymianku i papryczki chili.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 35 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Porcja: 4 porcje

Marynata:

  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 zielone cebule, pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 1 świeża ostra papryczka chili, posiekana i mielona
  • 1 łyżka ziela angielskiego mielonego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Kurczak:

  • Kawałki kurczaka z kością ok. 1kg

Marynata: Wymieszaj razem olej, sos sojowy, sok z limonki, zieloną cebulę, czosnek, imbir, tymianek, papryczkę chili, ziele angielskie, brązowy cukier, sól, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową i cayenne.

Kurczak: Napełnij pojemnik FoodSaver marynatą i kurczakiem; przekręć zawór na ustawienie marynaty, podłącz zgrzewarkę FoodSaver i naciśnij przycisk marynowania (dostępny w niektórych modelach), lub podłącz ręczne urządzenie do pakowania próżniowego, odessij powietrze i pozostaw na ok.12 minut. Rozgrzej grill; dobrze nasmaruj ruszt. Usuń kurczaka z marynaty. Grilluj kurczaka, obracając, przez 20 do 25 minut, aż wewnętrzna temperatura kurczaka osiągnie 70 stopni Celsjusza.

Wskazówki: Alternatywnie, piecz kurczaka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku do 220 stopni Celsjusza przez 25 do 30 minut lub do momentu, gdy temperatura wewnętrzna kurczaka osiągnie 70 stopni Celsjusza. Ta marynata dobrze pasuje do kurczaka, ale świetnie nadaje się również do owoców morza i warzyw. Grilluj piecz lub wolno gotuj mięso po zamarynowaniu. Dostosuj poziom ostrości za pomocą różnych użytych papryczek chili. Do uzyskania naprawdę pikantnej marynaty użyj papryczek chili habanero lub scotch bonnet i podwój pieprz cayenne w przepisie. Aby uzyskać mniej ostrą marynatę, użyj papryczki jalapeño lub papryczki chili i dodaj tylko szczyptę cayenne lub całkowicie pomiń, jeśli chcesz.

Fot. Foodsaver
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat