Panuje przekonanie, że jeśli wybierzemy proste rozwiązanie, będzie to droga na skróty i z pewnością nie uda nam się stworzyć smacznego posiłku dla całej rodziny. Nic bardziej mylnego! Dziś przedstawiamy 3 proste i tanie przepisy na doskonały obiad. Wszystkie można przygotować ze składników, które zwykle mamy w domu.
Naleśniki z dżemem
Naszą listę zaczniemy od klasyki w czystej postaci, bo na takie właśnie określenie zasłużyły przepyszne naleśniki z dżemem. Do ich przygotowania wystarczą podstawowe składniki, czyli dwie szklanki mleka, pół litra gazowanej wody, dwa jajka, cukier wanilinowy, sól, dwie szklanki mąki, kilka łyżek oleju i oczywiście słoik ulubionego dżemu. Przygotowanie naleśników to zadanie błyskawiczne!
Mleko należy wlać do miski z wodą gazowaną. Później wbijamy jajka, dodajemy cukier wanilinowy, mąkę, sól i wszystko miksujemy. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę. Ciasto powinno stać się gładkie i pozbawione grudek. Wówczas można dodać odrobinę oleju i miksować mieszankę jeszcze przez kilka chwil. Następnie rozgrzewamy patelnię delikatnie pokrytą olejem i smażymy dość cienkie naleśniki po obu stronach, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na talerz, smarujemy ulubionym dżemem i zwijamy w rulonik lub kopertę. Najlepiej smakują podane na ciepło!
Rolady śląskie
Tani obiad możemy zrobić nie tylko na słodko. Nasza kolejna propozycja skierowana jest do mięsożerców i miłośników tradycyjnej kuchni. Aby przygotować roladki śląskie, niezbędne są kotlety z wołowiny, na przykład z łopatki. Przyda się także boczek, odrobina mąki, cebula, ogórki kiszone, olej, pieprz, sól i musztarda. Przygotowanie roladek nie jest czasochłonne, choć nieco bardziej wymagające niż w przypadku naleśników.
Mięso wołowe należy rozbić na cienkie plastry, a następnie doprawić pieprzem i musztardą. Z kolei boczek, ogórki oraz cebulę kroimy na małe części i rozkładamy na kotletach, a następnie zawijamy. Na wszelki wypadek można wbić w nie wykałaczkę. Roladki podsmażamy na rozgrzanym oleju, a gdy się zarumienią, rozpoczynamy duszenie: wlewamy do nich wodę i aromatyczny dodatek do mięsa. W tej roli doskonale sprawdzi się Kostka Mięsna WINIARY. Rolady powinny być gotowe po około 70 minutach duszenia. Możemy podawać je z kluskami śląskimi i kapustą.
Pieczone placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Placki ziemniaczane to kolejny klasyk rodzimej kuchni, jednak tym razem przygotujemy je w nieco zmodyfikowanej wersji. Będziemy potrzebować pół kilograma ziemniaków, szklanki płatków owsianych, dwóch jajek, kilku ząbków czosnku, cebuli, łyżki mąki pszennej oraz przypraw i ziół. Do dzieła!
Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Najlepiej odcisnąć je później z nadmiaru wody. Czosnek siekamy i dodajemy do startych warzyw, podobnie jak płatki owsiane, mąkę, sól i pieprz. Ciekawym dodatkiem będzie posiekana natka pietruszki. Po dokładnym wymieszaniu składników przystępujemy do pieczenia placków w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Danie powinno być gotowe po około 15-20 minutach. Smacznego!
Fot. Materiały zewnętrzne