3 najlepsze przepisy na tanie i proste obiady dla całej rodziny

Tanie i proste obiady dla całej rodziny - 3 najlepsze przepisy.
Gotowanie obiadu kojarzy nam się zazwyczaj z czasochłonnym zajęciem.

Panuje przekonanie, że jeśli wybierzemy proste rozwiązanie, będzie to droga na skróty i z pewnością nie uda nam się stworzyć smacznego posiłku dla całej rodziny. Nic bardziej mylnego! Dziś przedstawiamy 3 proste i tanie przepisy na doskonały obiad. Wszystkie można przygotować ze składników, które zwykle mamy w domu.

Naleśniki z dżemem

Naszą listę zaczniemy od klasyki w czystej postaci, bo na takie właśnie określenie zasłużyły przepyszne naleśniki z dżemem. Do ich przygotowania wystarczą podstawowe składniki, czyli dwie szklanki mleka, pół litra gazowanej wody, dwa jajka, cukier wanilinowy, sól, dwie szklanki mąki, kilka łyżek oleju i oczywiście słoik ulubionego dżemu. Przygotowanie naleśników to zadanie błyskawiczne!

Mleko należy wlać do miski z wodą gazowaną. Później wbijamy jajka, dodajemy cukier wanilinowy, mąkę, sól i wszystko miksujemy. Na koniec dosypujemy przesianą mąkę. Ciasto powinno stać się gładkie i pozbawione grudek. Wówczas można dodać odrobinę oleju i miksować mieszankę jeszcze przez kilka chwil. Następnie rozgrzewamy patelnię delikatnie pokrytą olejem i smażymy dość cienkie naleśniki po obu stronach, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na talerz, smarujemy ulubionym dżemem i zwijamy w rulonik lub kopertę. Najlepiej smakują podane na ciepło!

Rolady śląskie

Tani obiad możemy zrobić nie tylko na słodko. Nasza kolejna propozycja skierowana jest do mięsożerców i miłośników tradycyjnej kuchni. Aby przygotować roladki śląskie, niezbędne są kotlety z wołowiny, na przykład z łopatki. Przyda się także boczek, odrobina mąki, cebula, ogórki kiszone, olej, pieprz, sól i musztarda. Przygotowanie roladek nie jest czasochłonne, choć nieco bardziej wymagające niż w przypadku naleśników.

Mięso wołowe należy rozbić na cienkie plastry, a następnie doprawić pieprzem i musztardą. Z kolei boczek, ogórki oraz cebulę kroimy na małe części i rozkładamy na kotletach, a następnie zawijamy. Na wszelki wypadek można wbić w nie wykałaczkę. Roladki podsmażamy na rozgrzanym oleju, a gdy się zarumienią, rozpoczynamy duszenie: wlewamy do nich wodę i aromatyczny dodatek do mięsa. W tej roli doskonale sprawdzi się Kostka Mięsna WINIARY. Rolady powinny być gotowe po około 70 minutach duszenia. Możemy podawać je z kluskami śląskimi i kapustą.

Pieczone placki ziemniaczane z płatkami owsianymi

Placki ziemniaczane to kolejny klasyk rodzimej kuchni, jednak tym razem przygotujemy je w nieco zmodyfikowanej wersji. Będziemy potrzebować pół kilograma ziemniaków, szklanki płatków owsianych, dwóch jajek, kilku ząbków czosnku, cebuli, łyżki mąki pszennej oraz przypraw i ziół. Do dzieła!

Obrane ziemniaki oraz cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Najlepiej odcisnąć je później z nadmiaru wody. Czosnek siekamy i dodajemy do startych warzyw, podobnie jak płatki owsiane, mąkę, sól i pieprz. Ciekawym dodatkiem będzie posiekana natka pietruszki. Po dokładnym wymieszaniu składników przystępujemy do pieczenia placków w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Danie powinno być gotowe po około 15-20 minutach. Smacznego!

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat