3 pomysły na arbuza z grilla

Arbuz - jak go wykorzystać?
Lato kojarzy nam się z przyjęciami oraz grillowaniem w ogrodzie. Na ruszcie często goszczą kiełbaski, papryka, pieczarki oraz inne warzywa.

Jednak doskonałym pomysłem jest również… grillowany arbuz! Arbuz to idealny owoc na letnie upały. Ze względu na to, że w 90% składa się z wody, świetnie zaspokaja pragnienie. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, koniecznie sprawdź nasze 3 pomysły na arbuza z grilla.

Marynowany arbuz z grilla

Składniki:

  • ½ arbuza
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 50 ml sosu sojowego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • pieprz

Przygotowanie:
Ocet wymieszaj z sosem sojowym. Do tak powstałej marynaty włóż arbuza pokrojonego na grube plastry. Pozostaw go tam na ok. 2 godziny,  następnie posyp cukrem i pieprzem. Grilluj przez ok. 5 minut z każdej strony. Podawaj jako dodatek do mięs lub sałatek.

Szaszłyki z arbuzem

Składniki:

  • ½ arbuza
  • 150g sera feta
  • 1 mały słoik czarnych oliwek
  • 2 duże czerwone cebule

Przygotowanie:
Arbuza i ser feta pokrój w kostkę, a cebulę na duże kawałki. Nadziewaj naprzemiennie składniki na patyczki. Grilluj przez około 7 minut.

Pizza arbuzowa na słodko

Składniki:

  • 1 cały arbuz
  • 400g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 250g borówek
  • 250g malin
  • 80g migdałów
  • Świeże listki mięty

Przygotowanie:
Arbuza pokrój na okrągłe plastry – będzie stanowił spód do pizzy. Połóż go na grillu na ok. 2 minuty z każdej strony. Gdy arbuz już ostygnie, pokrój go na trójkąty, przypominające kawałki pizzy Następnie na każdy z nich wyłóż łyżkę jogurtu greckiego oraz pozostałe składniki według własnego uznania. Na koniec posyp odrobiną wiórek kokosowych.

Jeśli nie wykorzystasz całego arbuza – nie przejmuj się! Możesz zrobić z niego pyszną lemoniadę arbuzową. 200g miąższu zblenduj z odrobiną soku z limonki oraz cukru. Dodaj 100 ml wody gazowanej. Natomiast jeśli chcesz przygotować arbuzowego drinka, w przepisie na lemoniadę, wodę zamień na 100 ml różowego półsłodkiego wina musującego Marani.

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat