W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


3 pomysły na wiosenne wykorzystanie botwinki w kuchni!

Opublikowano: 2017-03-09
Botwina w kuchni.
Jedną z najpopularniejszych wiosennych zup jest bez wątpienia botwinka.

Młode buraczki i listki świetnie smakują, a dzięki intensywności koloru są także niezwykle kuszącą propozycją na inne wiosenne obiady. Botwinka bardzo szybko się gotuje, dlatego mogą po nią sięgać również osoby, które dopiero rozpoczynają swoje kulinarne przygody z tradycyjnymi, polskimi daniami. Zobacz 3 propozycje smacznego wykorzystania botwinki w kuchni!

Botwinka, czyli porcja zdrowia na talerzu

Młode liście botwinki są źródłem witamin i mikroelementów, głównie żelaza i wapnia. Botwinka pojawia się wczesną wiosną i to właśnie wówczas smakuje najlepiej. Z jednej strony pobudza apetyt, a ze względu na zawartość żelaza jest wskazana w przypadku diety wegetariańskiej. Jest również ceniona ze względu na właściwości odkwaszające organizm, a lekarze i dietetycy zalecają spożywanie botwinki także w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Aby zneutralizować kwas szczawiowy zawarty w botwince, który może wypłukiwać wapń z organizmu, zaleca się, aby do botwinki dodać kawałek sera lub odrobinę mleka czy śmietany.

Zupa botwinkowa, czyli zupa o smaku wiosny

Smakowita zupa o dość intensywnej barwie to nieocenione źródło witamin i minerałów. Najczęściej botwinka podawana jest jako zupa na ciepło z dodatkiem śmietany. Ze względu na dość szybkie utlenianie do botwinki można dodać kilka kawałków czerwonego buraka, który zapewni jej intensywną barwę. Ciekawym sposobem na uatrakcyjnienie botwinki jest podawanie jej z chrupiącymi listkami, które uprzednio były uprażone w piekarniku. Młode listki botwinki należy umyć i wysuszyć, a następnie na około 8 minut umieścić w gorącym piekarniku (temperatura rekomendowana to około 150 stopni), a po tym czasie listki należy wyjąć i wystudzić.

Jak ugotować zupę botwinkową?

Składniki:

  • 3 pęczki botwinki,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • jeden burak dla koloru,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana.

Przygotowanie:

Pokrojone buraczki należy zalać bulionem i zagotować, a następnie dodać umyte i posiekane listki botwinki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę i buraka, jeśli kolor botwinki jest zbyt jasny. Całość należy gotować przez około 10 minut, aby następnie doprawić do smaku oraz zabielić śmietaną. Przed podaniem botwinkę można wzbogacić o dodatek w postaci upieczonych liści i posypać posiekanym koperkiem.

Sałatka z botwinki idealna na wielkanocny stół

Równie prosta w wykonaniu będzie sałatka z surowej botwinki, którą należy umyć i pokroić na niewielkie kawałki oraz skropić sokiem z cytryny i doprawić olejem smakowym, np. o smaku orzechów włoskich. Na botwinę należy wyłożyć pokrojony ser feta oraz mozzarellę, smak sałatki wzbogaci także posiekany ząbek czosnku. Zwieńczeniem sałatki mogą być niewielkie grzanki oraz ulubione kiełki, które również powinny znaleźć się w sałatce. Całość można również doprawić pieprzem.

Pęczotto z botwinką udekorowane świeżym tymiankiem

Przygotowanie pęczotto albo kaszotto z botwinką należy rozpocząć od uprażenia 1/3 szklanki kaszy pęczak na patelni z dodatkiem oliwy. Następnie do kaszy należy dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aby się zeszkliła. Następnie do kaszy na patelni można dodać jasną część pora, pokrojoną na plasterki. Por powinien się smażyć przez około 3 minuty. Oddzielnie można podsmażyć na oliwie jedną pierś z kurczaka, pokrojoną na drobną kostkę, którą po usmażeniu należy połączyć z pozostałymi składnikami. Całość można podlać 1/3 szklanki białego wina, które powinno się gotować przez kilka minut do odparowania alkoholu. Kolejnym elementem pęczotto są pokrojone na talarki buraczki (z 1 pęczka botwinki). Dopiero teraz całość należy podlać gorącym bulionem (około 1 1/2 szklanki) oraz doprawić solą i pieprzem. Pęczotto należy gotować około 25 minut, a następnie do dania należy dodać pokrojone listki botwinki. Całość wymieszać i gotować przez 5 minut.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność
Reklama