3 powody, dla których warto jeść krewetki

Dlaczego warto jeść krewetki.
Krewetki, czyli słono- i słodkowodne skorupiaki to nie tylko ozdoba akwarium, ale także przysmak, który coraz częściej pojawia się na polskich stołach.

Zdecydowała o tym przede wszystkim popularność owoców morza oraz ich niepowtarzalne walory smakowe. Mimo to wiele osób nadal wzbrania się przed ich jedzeniem. Szkoda, bo krewetki to samo zdrowie, a przedstawione poniżej 3 powody na pewno to udowadniają!

Krewetki to źródło białka

Jednym z powodów, dla których krewetki powinny znaleźć się w menu osób dbających o zdrowie jest duża zawartość białka. W 200 g znajduje się blisko 40 g białka! Dlaczego ten składnik jest tak bardzo cenny dla organizmu? Przede wszystkim dlatego, że uczestniczy w przemianie materii, a dodatkowo jest budulcem tkanek i pomaga w ich regeneracji (np. przyśpieszając gojenie ran). Białka mają także rolę transportową – pomagają pozbyć się z organizmu toksyn. Oprócz krewetek duże ilości białka mają drób, dziczyzna, jaja, soja, ryby oraz orzechy i rośliny strączkowe.

Krewetki są niskokaloryczne

Zawsze zastanawiało Cię dlaczego krewetki goszczą w menu lokali serwujących kuchnię śródziemnomorską, np. restauracja Estella Poznań? Wszystko dlatego, że osoby mieszkające w basenie Morza Śródziemnego wyróżniają się najszczuplejszymi sylwetkami w Europie. Spowodowane jest m.in. rezygnacją z dużych ilości czerwonego mięsa na rzecz diety urozmaiconej o owoce morza, w tym krewetki. Według wartości kalorycznych jedna krewetka to tylko ok. 10 kcal! Krewetki zalecane są przede wszystkim osobom z nadwagą i otyłym, które za wszelką cenę chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.

Krewetki to skarbnica witamin

Oprócz niskiej wartości kalorycznej i sporej zawartości białka krewetki to cenne źródło witamin. W tych skorupiaka znajdują się m.in. witaminy z grupy B, w tym witaminy B3 i B12. Brak tej pierwszej może zaowocować pelagrą, zapaleniem języka, apatią i ogólnym zmęczeniem. Z kolei witamina B12 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, pobudza apetyt, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i gwarantuje dobry nastrój. Oprócz witamin z grupy B krewetki zawierają poprawiający funkcjonowanie serca potas oraz magnez, selen i fluor. Ponadto w składzie krewetek obecne są przeciwutleniacze, które niszczą odpowiedzialne za rozwój choroby nowotworowej wolne rodniki.

Fot. Materiały zewnętrzne




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat