Zdecydowała o tym przede wszystkim popularność owoców morza oraz ich niepowtarzalne walory smakowe. Mimo to wiele osób nadal wzbrania się przed ich jedzeniem. Szkoda, bo krewetki to samo zdrowie, a przedstawione poniżej 3 powody na pewno to udowadniają!
Krewetki to źródło białka
Jednym z powodów, dla których krewetki powinny znaleźć się w menu osób dbających o zdrowie jest duża zawartość białka. W 200 g znajduje się blisko 40 g białka! Dlaczego ten składnik jest tak bardzo cenny dla organizmu? Przede wszystkim dlatego, że uczestniczy w przemianie materii, a dodatkowo jest budulcem tkanek i pomaga w ich regeneracji (np. przyśpieszając gojenie ran). Białka mają także rolę transportową – pomagają pozbyć się z organizmu toksyn. Oprócz krewetek duże ilości białka mają drób, dziczyzna, jaja, soja, ryby oraz orzechy i rośliny strączkowe.
Krewetki są niskokaloryczne
Zawsze zastanawiało Cię dlaczego krewetki goszczą w menu lokali serwujących kuchnię śródziemnomorską, np. restauracja Estella Poznań? Wszystko dlatego, że osoby mieszkające w basenie Morza Śródziemnego wyróżniają się najszczuplejszymi sylwetkami w Europie. Spowodowane jest m.in. rezygnacją z dużych ilości czerwonego mięsa na rzecz diety urozmaiconej o owoce morza, w tym krewetki. Według wartości kalorycznych jedna krewetka to tylko ok. 10 kcal! Krewetki zalecane są przede wszystkim osobom z nadwagą i otyłym, które za wszelką cenę chcą pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Krewetki to skarbnica witamin
Oprócz niskiej wartości kalorycznej i sporej zawartości białka krewetki to cenne źródło witamin. W tych skorupiaka znajdują się m.in. witaminy z grupy B, w tym witaminy B3 i B12. Brak tej pierwszej może zaowocować pelagrą, zapaleniem języka, apatią i ogólnym zmęczeniem. Z kolei witamina B12 uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek, pobudza apetyt, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i gwarantuje dobry nastrój. Oprócz witamin z grupy B krewetki zawierają poprawiający funkcjonowanie serca potas oraz magnez, selen i fluor. Ponadto w składzie krewetek obecne są przeciwutleniacze, które niszczą odpowiedzialne za rozwój choroby nowotworowej wolne rodniki.
Fot. Materiały zewnętrzne