To, co jesz, ma znaczenie nie tylko dla Twojego zdrowia, ale w istotny sposób wpływa także na prawidłowy rozwój płodu. Dowiedz się, jakie witaminy odgrywają w tym okresie szczególną rolę.
W okresie ciąży rośnie zapotrzebowanie na niektóre substancje, dlatego nawet odpowiednio zbilansowana dieta może nie wystarczyć i konieczne może się okazać przyjmowanie preparatów witaminowych. Szczególne znaczenie ma w tym czasie nie tylko kwas foliowy i witamina D3, ale także cholina.
Foliany stanowią grupę wielu związków witaminy B9 (należy do nich także kwas foliowy), które występują naturalnie w przyrodzie. Ich odpowiedni poziom w organizmie matki wpływa korzystnie na rozwój płodu, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wad cewy nerwowej, rozszczepu podniebienia i wargi, a nawet zespołu Downa.
Jeszcze do niedawna zalecenia dla kobiet planujących ciążę oraz spodziewających się dziecka mówiły o przyjmowaniu 0,4 mg kwasu foliowego. Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dzienna dawka powinna zależeć od tego, do jakiej grupy ryzyka wystąpienia wad płodu należy ciężarna.
W przypadku grupy niskiego ryzyka zapotrzebowanie pozostaje na niezmiennym poziomie, czyli wynosi 0,4 mg. U kobiet z grupy wysokiego ryzyka zalecana dobowa dawka zwiększa się i jest następująca:
Cholina odgrywa w czasie ciąży istotną rolę: podobnie jak kwas foliowy zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej oraz uszkodzeń DNA. Najnowsze badania potwierdzają także wpływ zaburzeń metabolizmu choliny na zwiększenie ryzyka wystąpienia zespołu Downa.
Szacuje się, że problem niedoboru tej witaminy może dotyczyć nawet 90% kobiet. Zgodnie z rekomendacjami dzienne zapotrzebowanie na cholinę wynosi podczas ciąży 450 mg. Dostarczenie organizmowi takiej dawki wyłącznie z pożywieniem nie należy do łatwych zadań: trzeba by zjeść w ciągu dnia 4 jajka, ok. 2 kg szpinaku lub 1,5 kg tuńczyka. Z tego powodu kobiety spodziewające się dziecka powinny przyjmować cholinę w formie suplementów.
Chociaż proces biosyntezy witaminy D3 pod wpływem promieni słonecznych powinien pokryć do 100% zapotrzebowania, u większości osób odnotowywane są niedobory tej witaminy. Wynika to m.in. z konieczności stosowania kremów z wysokimi filtrami i ograniczenia bezpośredniej ekspozycji na słońce.
Podczas ciąży odpowiednia dawka witaminy D3, podobnie jak folianów i choliny, ma duże znaczenie: zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej oraz poważnych powikłań waginozy bakteryjnej.
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników ciężarne kobiety powinny przyjmować 2000 IU witaminy D3 na dobę. Suplementację należy kontynuować przez całą ciążę i okres karmienia piersią.
Aby uzupełnić poziom składników odżywczych szczególnie potrzebnych podczas ciąży, warto sięgnąć po specjalne preparaty witaminowe dla kobiet spodziewających się dziecka. Odpowiednio dobrany skład pozwala uniknąć niedoborów ważnych substancji i wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Fot. Materiały zewnętrzne