5 regionalnych potraw, które warto spróbować podczas wyjazdu w Tatry

5 regionalnych potraw w Tatrach.
Planujesz urlop i zastanawiasz się nad rezerwacją hotelu w pobliżu Tatr? To okolica, która zaskoczy Cię niezwykłymi krajobrazami i atrakcjami. Warto jednak wiedzieć, że wczasy w górach to nie tylko możliwość aktywnego wypoczynku, ale również świetna okazja do skosztowania lokalnych przysmaków. Dowiedz się, jakich 5 regionalnych potraw trzeba spróbować podczas wyjazdu w Tatry.

Wyjazd w Tatry – dla kogo?

Wiele osób zastanawia się, czy wyjazd w Tatry jest akurat dla nich. Wycieczka w najpopularniejsze w Polsce pasmo górskie jest idealna dla:

  • osób uwielbiających aktywny wypoczynek

Jeśli idealne wczasy kojarzą Ci się z wielogodzinnymi wycieczkami po górach, to wyjazd w Tatry jest strzałem w dziesiątkę. Znajdziesz tam mnóstwo szlaków o różnych stopniach trudności.

  • rodzin z dziećmi

Zastanawiasz się, jak zaplanować wakacje, żeby najmłodsi się nie nudzili? W Tatrach znajdziesz mnóstwo atrakcji, idealnych zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

  • szukających oazy spokoju

Tatry to świetne miejsce, które pozwala zresetować umysł i odciąć się od codziennych zmartwień oraz obowiązków.

  • lubiących smacznie zjeść

Smakosze z pewnością będą zachwyceni pobytem w okolicy Tatr, gdzie będą mogli skosztować wielu regionalnych przysmaków.

Zanim zdecydujesz się na wyjazd w Tatry, wybierz noclegi. Wygodnym rozwiązaniem jest rezerwacja pokoju w komfortowym obiekcie z restauracją, takim jak Hotel Eco Tatry Holiday&SPA.

5 dań, które warto spróbować podczas urlopu w Tatrach

Góralska kuchnia cieszy się ogromną popularnością. Trudno się dziwić, w końcu nie brak w niej aromatycznych i sytych dań, które swoim smakiem przekonają nawet najbardziej wybrednych. Nawet podczas krótkiego pobytu, takiego jak weekend w Tatrach warto skosztować kilku wybornych potraw w restauracji.

1. Kwaśnica

Kto choć raz był na Podhalu, a nie spróbował prawdziwej góralskiej kwaśnicy, z pewnością może żałować. To syta zupa z kiszoną kapustą i mięsem, np. baranim. Ogrzeje w chłodny dzień i doda energii po wysiłku fizycznym.

2. Moskole

Wielbiciele placków, powinni spróbować moskoli, które wykonuje się z ziemniaków. Mogą być podawane z masłem czosnkowym, śmietaną czy oscypkiem. Tradycyjne moskole upieczone na blasze będą mieć chrupiącą skórkę.

3. Placek po zbójnicku

Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane, to z pewnością warto skosztować tatrzańskiej wersji podawanej z sycącym gulaszem mięsnym.

4. Pstrąg po góralsku

W górach warto również skosztować pysznego pstrąga po góralsku, zapiekanego w śmietanowym sosie.

5. Pierogi z bryndzą

To danie zaskoczy Cię niezwykłym smakiem. To wszystko dzięki lekko słonawej i pikantnej bryndzy, która jest tradycyjnie wyrabiana w tym regionie.

To tylko kilka propozycji potraw, które warto skosztować w Tatrach.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat