7 pomysłów na sernikowe przekąski

Imprezowe przekąski z sernikiem w tle.
Nie ma wątpliwości, że Polacy uwielbiają sernik. Jednak kojarzy się on głównie ze świętami i uroczystościami w domu. Możliwości przygotowania sera na słodko są nieograniczone, dlatego poniżej znajdziecie kilka propozycji, jak zaskoczyć swoich gości na imprezie, zwłaszcza że karnawał trwa w najlepsze.

Ciasto francuskie z sernikiem w środku
Nieoczywista wariacja na temat sernika! Ciasto francuskie to idealny produkt do stworzenia wymyślnych kształtów, które możemy uformować w łódeczki, kwiaty czy miseczki, a następnie dokładając do nich masę sernikową i dodatki, jak rodzynki, plasterki jabłek, formując je na kształt kwiatów, nasza przekąska nabiera zupełnie innego charakteru, a do tego stanie się dekoracją stołu.

Mini sernik z francuskimi makaronikami
Delikatny twaróg z kruchymi makaronikami? Czemu nie! Przygotuj małe, niewysokie porcje minisernika w foremkach ok. 5-8 cm, zapiecz w piekarniku kilka sztuk, a potem przekładaj wcześniej przygotowanymi makaronikami. Wykwintna przekąska idealna na raz!

Koreczki z sernikiem
Na słodko albo na wytrawnie! Hitem każdej imprezy są koreczki z oliwkami, serem żółtym i dodatkami, dlaczego nie przygotować ich na słodko? Wystarczy przygotować cienką wersję sernika, pokroić na małe kawałki i nabić na wykałaczki razem z owocami, serem pleśniowym czy słonymi dodatkami.

Tartinki na kruchym spodzie
Sernik na kruchym cieście w mini wersji zrobi każdemu dzień. Można dodać do nich wszystko – czekoladowe wafelki, posypki kakaowe, kajmak, a nawet ser pleśniowy, banany, świeże owoce czy bakalie.

Sernikowe brownie
Tak jak sernika, rzadko kto jest w stanie odmówić sobie bogatego w smaku czekoladowego brownie. Dodatkową zaletą jest to, że można przygotować je zarówno z czekolady i mąki, jak i z fasoli, bananów czy warzyw, jak buraki. Wystarczy połączyć jego czekoladowy smak z delikatnością masy sernikowej, a każde ciasto czy babeczka ze spodem z brownie powali gości na kolana.

Na zimo, w trzech smakach
Kolejna bezbłędna propozycja – sernik na zimno w 3 smakach! Wystarczy jedna masa sernikowa, podzielona na kilka porcji, do każdej można dodać inny składnik, np. roztopioną czekoladę białą, mleczną i czekoladową, a następnie warstwami uzupełnić małe, szklane pucharki lub słoiczki, dekorując czekoladowymi dodatkami albo świeżymi owocami, zostawiając do zastygnięcia w lodówce. Efekt wow murowany!

Deser lodowy z sernikiem
Kto nie jadł lodów z ciekawymi dodatkami, niech żałuje! Na hit imprezy polecają się domowe lody, które możecie zmiksować z sernikiem upieczonym na kruchym spodzie. Do tego przepisu przyda się maszyna do lodów, którą można dostać w każdym sklepie AGD, ale można też kupić gotowe lody i zmieszać je z kawałkami sernika.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat