Ziemniaki, ryż, czy nawet makaron królują na polskich stołach, jako dodatki do dań obiadowych, do zup i sałatek, czy potrawy same w sobie. Kasze, bez których nie odbył się kiedyś żaden staropolski posiłek, dziś straciły nieco na popularności. O przywrócenie im świetności walczy, w drugiej edycji swojej akcji, ogólnopolska kampania „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień” organizowana przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Celem kampanii jest zachęcenie Polaków do częstszego spożywania różnego rodzaju kasz i wprowadzenia ich na stałe do diety. Oprócz informowania o zdrowotnych walorach kasz, przedstawiania ich rodzajów, kampania stawia na prezentowanie tzw. nowoczesnego oblicza kaszy – kasze w nowej odsłonie.
Dlaczego właśnie kasza? Ponieważ jest naturalnym, nieprzetworzonym produktem spożywczym, łatwym w przygotowaniu, niedrogim w zakupie, a przede wszystkim dobrym źródłem błonnika oraz dostawcą składników mineralnych i witamin (magnez, cynk, żelazo, potas, witaminy z grupy B).
Ekspertami wspomagającymi kampanię są:
Do końca 2014 roku będą oni dzielić się swoją wiedzą na temat kasz nie tylko z internautami, dziennikarzami i blogerami, ale i rodzicami, dziećmi oraz przedstawicielami placówek oświatowych podczas organizowanych spotkań i warsztatów kulinarnych „Pod znakiem kaszy”.
Na stworzonej na potrzeby kampanii stronie internetowej www.lubiekasze.pl znajdziemy informacje o walorach odżywczych kasz, ich rodzajach, faktach i mitach, czy poradach dla dorosłych, jak zachęcić dzieci do spożywania kasz. Ponadto strona pełna jest przepisów na niesamowite zupy, dania główne, przekąski, a nawet desery z kaszą w roli głównej. Znajdziemy tu przepis np. na paprykarz z wędzoną rybą, zapiekankę z kaszy perłowej i kurczaka, zupę z jęczmienia i brukselki, czy migdałowe ciasto z kaszy manny z galaretką i porzeczkami.
Polubić kaszę warto nie tylko dlatego, że wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, ale może również znacznie urozmaicić nasza dietę. Kampania „Lubię kaszę” pomoże w nas i naszej rodzinie wyrobić zdrowsze nawyki żywieniowe, bo kasza wcale nie musi być i nie jest nudna.
Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)