A może by tak kasza? – Kampania społeczna „Lubię kaszę”

Kampania społeczna „Lubię kaszę”.
Manna, gryczana, jęczmienna. Kasze – albo się je lubi, albo za nimi nie przepada. Albo stosuje się je w kuchni, albo nie wie, jaki ogromny drzemie w nich potencjał.

Ziemniaki, ryż, czy nawet makaron królują na polskich stołach, jako dodatki do dań obiadowych, do zup i sałatek, czy potrawy same w sobie. Kasze, bez których nie odbył się kiedyś żaden staropolski posiłek, dziś straciły nieco na popularności. O przywrócenie im świetności walczy, w drugiej edycji swojej akcji, ogólnopolska kampania „Lubię kaszękasza na stół, na zdrowie, na co dzień” organizowana przez Federację Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Celem kampanii jest zachęcenie Polaków do częstszego spożywania różnego rodzaju kasz i wprowadzenia ich na stałe do diety. Oprócz informowania o zdrowotnych walorach kasz, przedstawiania ich rodzajów, kampania stawia na prezentowanie tzw. nowoczesnego oblicza kaszykasze w nowej odsłonie.

Dlaczego właśnie kasza? Ponieważ jest naturalnym, nieprzetworzonym produktem spożywczym, łatwym w przygotowaniu, niedrogim w zakupie, a przede wszystkim dobrym źródłem błonnika oraz dostawcą składników mineralnych i witamin (magnez, cynk, żelazo, potas, witaminy z grupy B).

Ekspertami wspomagającymi kampanię są:

  • Andrzej Polan – mistrz sztuki kuchennej, szef restauracji Soul Kitchen,
  • Dorota Wdowińska-Rozbicka – blogerka, „kulinarka” z zamiłowania, czynnie wspierająca kampanie społeczne promujące polską żywność,
  • Katarzyna Foszner - ekspert ds. żywienia.


Do końca 2014 roku będą oni dzielić się swoją wiedzą na temat kasz nie tylko z internautami, dziennikarzami i blogerami, ale i rodzicami, dziećmi oraz przedstawicielami placówek oświatowych podczas organizowanych spotkań i warsztatów kulinarnych „Pod znakiem kaszy”.

Na stworzonej na potrzeby kampanii stronie internetowej www.lubiekasze.pl znajdziemy informacje o walorach odżywczych kasz, ich rodzajach, faktach i mitach, czy poradach dla dorosłych, jak zachęcić dzieci do spożywania kasz. Ponadto strona pełna jest przepisów na niesamowite zupy, dania główne, przekąski, a nawet desery z kaszą w roli głównej. Znajdziemy tu przepis np. na paprykarz z wędzoną rybą, zapiekankę z kaszy perłowej i kurczaka, zupę z jęczmienia i brukselki, czy migdałowe ciasto z kaszy manny z galaretką i porzeczkami.

Polubić kaszę warto nie tylko dlatego, że wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, ale może również znacznie urozmaicić nasza dietę. Kampania „Lubię kaszę” pomoże w nas i naszej rodzinie wyrobić zdrowsze nawyki żywieniowe, bo kasza wcale nie musi być i nie jest nudna.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat