Aksolotl meksykański jest coraz bardziej popularnym zwierzakiem domowym. Na wolności żyje wyłącznie w jednym jeziorze – Xochimilco w Meksyku. Jego nietypowy, lecz sympatyczny wygląd i niewielkie wymagania sprawiają, że chętnie hodujemy go w domowym akwarium.
Cechy charakterystyczne
Aksolotle to płazy w postaci larwalnej, które nie przeobrażają się w dojrzałą formę. Mogą osiągnąć nawet 30 cm długości, charakteryzują się dużą głową, długim ciałem i ogonem oraz niewielkimi kończynami. Trzy pary pierzastych skrzeli zewnętrznych nadają zwierzęciu charakterystyczny, smoczy wygląd. Zwierzęta te cechuje wiele odmian barwnych. W Polsce najczęściej spotykane są aksolotle o ciemnym ubarwieniu z lśniącymi plamkami oraz jasne z czarnymi plamkami i skrzelami w różowym odcieniu. Spłaszczona głowa z oczami bez powiek i charakterystycznym „grymasem”, przypominającym uśmiech sprawia, że zwierzęta te zyskują sympatię nawet najbardziej wymagających osób. Aksolotle są drapieżnikami, zatem lepiej nie trzymać ich w jednym zbiorniku z innymi rybkami. W domowej hodowli zwierzęta mogą przeżyć około 10-15 lat.
Jak hodować?
Zwierzęta te całe swoje życie spędzają w wodzie, zatem musimy zadbać o odpowiednio duże akwarium. Głębokość wody dla jednego osobnika nie powinna być mniejsza niż 30 cm. W otwartym zbiorniku zadbajmy o to, by lustro wody nie graniczyło z wysokością akwarium. Zwierzę mogłoby wówczas wyskoczyć ze zbiornika, a bez wody długo nie przeżyje. Temperatura wody powinna wynosić 15-20 stopni Celsjusza. Należy też pamiętać o filtrowaniu wody, jednak unikajmy szybkiej filtracji, bowiem zwierzęta te wymagają spokojnego otoczenia. Zbiornik powinien też być wyposażony w napowietrzacz. Warto również zadbać o rośliny i korzenie, w których zwierzęta mogą się schować. Aksolotle nie przepadają za światłem i wykazują znacznie większą aktywność w zaciemnionych zbiornikach.
Czym karmić?
Aksolotle, w swoim naturalnym środowisku, żywią się głównie owadami i ich larwami oraz drobnymi zwierzętami wodnymi. Ich dieta hodowlana powinna być więc zbliżona do naturalnego jadłospisu. W sklepach zoologicznych bez problemu znajdziemy żywe lub mrożone ryby, bezkręgowce, a także karmę dla ryb akwariowych. Dietę naszego aksolotla możemy też uzupełnić o kawałki surowego mięsa drobiowego. Młode osobniki powinny być karmione codziennie, nieco starsze mogą dostawać pokarm 2-3 razy w tygodniu, jednak w obfitych dawkach. Pamiętajmy, że aksolotle są bardzo żarłoczne, zatem, jeśli zdecydujemy się na hodowlę co najmniej dwóch osobników, musimy zadbać o ich regularne karmienie. Głodne mogą atakować i podgryzać siebie nawzajem. Nie jest to jednak zbyt groźne, gdyż zwierzęta te charakteryzują się dużą zdolnością regeneracji.
Sandra Wróbel
(sandra.wrobel@dlalejdis.pl)
Fot. wikipedia.pl/ZeWrestler