Pierwsze ciepłe wiosenne dni to idealna pora by coś zmienić w swoim życiu. W książce tej znajdziecie niemal 100 interesujących, a co najważniejsze bardzo smacznych przepisów. Już same ich wspaniałe fotografie sprawią, że chętnie zabierzecie się do pracy i przygotujecie w ten sposób niezwykłe dania. Beata Sokołowska i Edyta Skorupska w książce „Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” przedstawia przepisy, które są zgodne z alkaliczną dietą. Jest to doskonałe uzupełnienie publikacji Beaty Sokołowskiej „Alkaliczny styl życia”. Najogólniej dietę tę możemy określić jako taką, której zadaniem jest utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie. Równowaga ta jest istotna, ponieważ między innymi poprawi się nasze zdrowie, samopoczucie i kondycja. Lista zalet jest bardzo długa, a jej szczegóły poznacie sięgając po książkę Beaty Sokołowskiej i Edyty Skorupskiej. Autorki nie tylko podają przepisy, dzięki którym czytelnicy mają zapewnione menu na długie tygodnie, ale również dają wskazówki dotyczące zdrowego odżywiania.
Przepisy zostały pogrupowane w działy. Najobszerniejszy z nich dotyczy produktów świeżych. W kolejnych rozdziałach znajdziemy dania składające się ze zbóż, roślin strączkowych, a także propozycji na śniadania. Dla mnie najbardziej interesującymi okazały się wskazówki, co możemy zrobić z resztek, które w codziennym gotowaniu są zdecydowanie najbardziej problematyczne. Dzięki dużej różnorodności w książce „Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole” każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Gorąco polecam!
Karolina Magdziarz
(karolina.magdziarz@dlalejdis.pl)
Beata Sokołowska, Edyta Skorupska „Alkaliczne gotowanie przy zielonym stole”, wydawnictwo MUZA SA, Warszawa 2017