Ananas faszerowany

Przepis na ananas faszerowany pikantnym ryżem z sosem Habanero Roleski.
Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie.

Idealnie współgra również z daniami wytrawnymi oraz z tymi na słodko, doskonale wpisując się w  kuchnię orientalną, wszelkiego rodzaju sałatki i pizzę. Naszym faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony o ostry sos Habanero Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobudzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu.

Sos Habanero z linii sosów bardzo ostrych Roleski to idealne wzbogacenie dań kuchni orientalnej, w której królują potrawy przepełnione pikantnością. Jest on klasycznym sosem BBQ wzmocnionym ostrą, suszoną papryką habanero. To jedna z najpopularniejszych papryczek stosowanych w przepisach pochodzących z różnych zakątków świata. Choć sos najczęściej dodawany jest do dań wędzonych, z grilla oraz stosowany jako marynata do czerwonego mięsa, sprawdza się on również w nietypowych połączeniach. Jednym z nich jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony sosem Habanero Roleski. Charakterystyczna kombinacja egzotycznego owocu, ryżu i sosu wywołuje zdrowe uczucie sytości, jednocześnie intensywnie pobudzając kubki smakowe swoją pikantną słodyczą. 

Ananas faszerowany pikantnym ryżem

Składniki ( 2 porcje) :

  • 1 dojrzały ananas
  • 100 g ryżu basmati
  • 200 ml wody
  • 12o ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu Habanero Roleski
  • garść posiekanej kolendry
  • prażone orzeszki ziemne

Sposób przygotowania:

  1. Do rondla wsypujemy ryż, kurkumę i sól, wlewamy wodę, mleko kokosowe. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągamy z ognia i odstawiamy.
  2. Ananasa kroimy na pół wzdłuż, nie odcinając liści. Nacinamy miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przekładamy na deskę do krojenia i siekamy w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzucamy). Połówki ananasa zostawiamy- posłużą jako miski do podania tej potrawy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę, czosnek i imbir i smażymy  1-2 min, aż będą złote. Przekładamy do miseczki.
  4. Paprykę siekamy w kostkę.
  5. Do dużej miski wsypujemy wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlewamy sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszamy.
  6. Do ananasowych miseczek nakładamy ryż, posypujemy prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji. Smacznego !

Fot. Roleski
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat