Apetycznie przyprawiona sałatka

Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz.
Kolorowe, pełne witamin, bogate w cenne mikroelementy, smaczne, zdrowe sałatki i surówki są niezastąpione w codziennej diecie.

Tajemnica ich smaku tkwi w wysokiej jakości składnikach oraz odpowiednio dobranych przyprawach. Z ziołami i przyprawami Appetita sałatki nabiorą przyjemnego aromatu, a także bardziej wyrazistego smaku.

Sałatki to bardzo wdzięczne dania, które doskonale się sprawdzają o każdej porze dnia. Można je przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu zadowolą wszystkich niezależnie od upodobań kulinarnych, w tym osoby na rygorystycznych dietach. Stanowią przekąskę, samodzielną potrawę, jak i przystawkę do codziennego dania głównego, uroczystych przyjęć czy romantycznych kolacji. Zarówno w wersji wegetariańskiej, mięsnej, jak i owocowej stanowią bogactwo smaku, cennych składników odżywczych, a także wrażeń kulinarnych.

Aby podkreślić smak sałatek i wydobyć z nich to, co najlepsze, potrzebna jest odpowiednio skomponowana mieszanka ziół i przypraw. Należy z nich korzystać z umiarem, by nie zdominowały smaku sałatki. Suszone powinny być używane na początku gotowania, by uwolnić smak. Stosuje się ich mniej niż świeżych - są bardziej intensywne i esencjonalne, wręcz gwarantują potrawom więcej smaku. Przed dodaniem zioła najlepiej rozetrzeć w palcach.

Skrupulatnie dobrany wachlarz ziół i przypraw Appetita pozwoli zamienić każdą sałatkę w kulinarne dzieło sztuki. Z sałatkami ziemniaczanymi dobrze komponuje się pieprz czarny, koperek i pietruszka, z ryżowymi – imbir. Do surówki z kapusty idealny jest kminek, a do ćwikły poza kminkiem cząber, natka pietruszki i goździki. W sałatce caprese musi znaleźć się bazylia. Do sałatek z pomidorów pasuje – szczypiorek i koper, z rzodkiewki – kminek i szczypiorek, z zielonego groszku – estragon, cząber i melisa, z ogórków – koper, papryka, czosnek, a do owocowych – mięta, cynamon i kardamon.

Cząber ma przyjemny zapach i pikantny smak, dlatego należy używać go z umiarem. Jest często stosowany do sałatek ziemniaczanych, mięsnych oraz fasolowych. Tymianek służy jako pikantny dodatek do sałatek z fasoli i cukinii. Ostrości i aromatu sałatkom nadadzą pieprze czarny oraz zielony. Natka pietruszki będzie pomocna do przygotowania większości sałatek, jak również surówek (poza słodkimi). Do dipów i dresingów do sałat warto dodać kurkumę, czosnek, paprykę czy zioła prowansalskie.

Dla osób zabieganych oraz tych, którzy chcą skorzystać z gotowych rozwiązań, idealne będą Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz – autorska mieszanka ikony smaku i stylu. Kompozycja została skomponowana wyłącznie z naturalnych składników – ziół i przypraw. Nie zawiera glutaminianu sodu, maltodekstryny, konserwantów, barwników ani ekstraktu drożdżowego. Bazuje na soli morskiej, która zawiera znacznie więcej składników mineralnych i ma intensywniejszy smak niż zwykła sól kuchenna. Receptura Ewy Wachowicz znakomicie dopełnia smak warzyw ziołowym aromatem i smakiem. Doskonale doprawi różne sałatki oraz surówki np. surówkę z białej rzodkwi i marchewki, letnią  sałatkę z granatem i pomarańczą, ryżową sałatkę z łososiem, jogurtowego colesława z jabłkiem i czerwoną kapustą czy sałatkę z ciecierzycą i awokado.

Surówka z białej rzodkwi i marchewki

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 1 biała rzodkiew
  • orzechy włoskie np. Siesta
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • Pieprz czarny mielony Appetita
  • Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz

Wykonanie: Na tarce o grubych oczkach zetrzeć rzodkiew i marchewki. Olej, miód i sok z cytryny połączyć w miseczce razem z ziołami do sałatek. Polać surówkę otrzymanym sosem, posypać pieprzem i dodać orzechy włoskie. Surówkę należy schłodzić w lodówce i podawać jako dodatek do dań głównych.

Letnia sałatka z granatem i pomarańczą

Składniki:

  • 1 granat
  • 2 pomarańcze
  • świeża kolendra
  • 1 ugotowany burak
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g kaszy bulgur z pełnego ziarna
  • 50 g obranych, solonych i prażonych pistacji
  • Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz

Wykonanie: W małym garnku zagotować wodę, dodać kaszę, przykryć i gotować przez 10 minut. Bulgur odcedzić na sicie, przelać zimną wodą i odstawić. Pomarańcze obrać ze skórki, usunąć białe błony, a następnie wykrawać ze środka cząstki owocu. Buraka obrać, pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z zimną kaszą. Przygotowane składniki przełożyć do dużej miski. Granat przekroić na pół, wyjąć pestki i posypać nimi sałatkę. Na górę ułożyć pomarańcze. W miseczce połączyć przyprawę do sałatek, olej i miód, powstałym sosem polać pomarańcze. Na wierz sałatki dodać świeżą kolendrę i pistacje.

Ryżowa sałatka z łososiem

Składniki:

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 150 g wędzonego łososia (najlepiej w kawałku)
  • 2 dojrzałe awokado
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 100 g śmietany 18%
  • 100 g kremowego serka typu Philadelphia
  • 4 łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz
  • ½ łyżeczki Czosnku mielonego Appetita

Wykonanie: Ryż ugotować na sypko. Łososia i awokado pokroić w kostkę. Musztardę, śmietanę, serek, majonez, zioła do sałatek i czosnek mielony wymieszać w miseczce. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki sałatki układać warstwowo w okrągłej misce w następującej kolejności: połowę łososia, ryż, awokado, sos śmietanowo-musztardowy, połowę łososia. Całość posypać serem. Sałatkę schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Jogurtowy colesław z jabłkiem i czerwoną kapustą

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • sok z ½ cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu
  • Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz
  • 1 łyżeczka chrzanu

Wykonanie: Na tarce o grubych oczkach zetrzeć marchew i jabłko. Kapustę drobno pokroić. Przygotować sos - majonez, jogurt, chrzan i sok z cytryny połączyć w miseczce razem z ziołami do sałatek. Sos wymieszać z warzywami. Sałatkę schłodzić w lodówce.

Sałatka z ciecierzycą i awokado

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 1 awokado
  • 1 puszka ciecierzycy
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 3 ogórki gruntowe

sos:

  • 100 ml oleju
  • sok z ½ limonki
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • Zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz

Wykonanie: Szpinak umyć, awokado i ogórki obrać i pokroić w kostkę po czym umieścić w dużej misce. Dodać pomidorki koktajlowe, opłukaną na sicie ciecierzycę, wymieszać. Wszystkie składniki na sos przełożyć do małego słoiczka, zakręcić słoik, wstrząsnąć do uzyskania jednolitej konsystencji i polać sałatkę.

  • Zioła do sałatek Appetita (10 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Czosnek mielony Appetita (20 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
  • Pieprz czarny mielony Appetita (18 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

Fot. Appetita
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat