Aromatyczna kawa z kardamonem!

Jak przygotować rozgrzewający kubek aromatycznej kawy?
Nie ma nic lepszego o poranku niż kubek aromatycznej kawy. Niektórzy piją ją w celu pobudzenia, inni natomiast dla smaku i relaksu.

Filiżanka ulubionego napoju może wprawić nas w doskonały nastrój na cały dzień, a szczególnie mała czarna z kardamonem i cukrem trzcinowym Diamant.

Kardamon posiada wiele doskonałych właściwości, które można wykorzystać w kuchni, ale również w medycynie naturalnej. Korzenną przyprawę doceniono już wieki temu w czasach starożytności, wykorzystując ją głównie podczas leczenia różnych dolegliwości – przeziębienie, ból brzucha, a nawet podawano go niejadkom. Kardamon poprzez swój smak wspomaga ludzki apetyt. Obecnie, oprócz zastosowań typowo leczniczych, kardamon jest świetnym dodatkiem do deserów i kaw. Szczypta tej przyprawy może nadać daniu całkowicie inny charakter. Swoim korzennym, ostrym, a zarazem słodkim smakiem doskonale pobudza kubki smakowe. Warto wspomnieć, iż kardamon jest najstarszą, ale również drugą z najdroższych przypraw świata! Klasyczną małą czarną możemy przygotować właśnie z kardamonem dodając również cukier trzcinowy, który podkreśli i wzbogaci smak kawy w delikatne, karmelowe nuty.

Przepis na czarną kawę z kardamonem

Składniki:

  • 1-2 łyżeczki kawy mielonej
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 100 ml wody
  • cukier trzcinowy DIAMANT DRY DEMERARA do smaku

Sposób przygotowania:
Wsypać kawę do filiżanki, dodać kardamon i dobrze wymieszać. Wszystko zalać wrzącą wodą i przed podaniem dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym.

Fot. Diamant
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat