Aromatyczne przekąski na święto zakochanych

Indyk zapiekany w sosie musztardowym i serze - przepis.
Każda okazja do wyrażania uczuć jest dobra, ale jeszcze lepiej, gdy robimy to w tym samym czasie, co miliony ludzi na całym świecie.

Dlatego z okazji Dnia Zakochanych podpowiadamy, jak zadbać o najbliższą osobę. A jak wiadomo, jednym ze sprawdzonych sposobów jest troska „przez żołądek do serca”. Dlatego już teraz sprawdźcie, jakimi aromatycznymi potrawami możecie rozpieścić ukochanych.

Jedni wyznają zasadę, że tylko ciepła serwowana kolacja rozgrzeje nasze serca. Inni stawiają na zimne przekąski, skomponowane na bazie urozmaiconych dodatków. My wiemy, że najlepiej połączyć te dwa sposoby, aby wieczór był smaczny i wyjątkowo długi. Przygotowaliśmy dla Was walentynkowe menu oparte na rozgrzewającym daniu i smakowitych finger foods’ach. Wszystko z  dodatkiem jednej z najpopularniejszych przypraw – musztardy. Wybierając tę przygotowaną na bazie składników najwyższej jakości, mamy gwarancję, że nasze dania zaskoczą smakiem. Dziś postawiliśmy na Musztardę Kielecką delikatesową – klasykę gatunku. Produkowana przez WSP „Społem” od blisko 90 lat, wyróżnia się niezmiennie kremową konsystencją i głębokim smakiem. Powstaje z połączenia kilku odmian gorczycy, przypraw, ziół i octu wytwarzanego od lat w drewnianych kadziach. To sprawia, że jest niezastąpionym dodatkiem do ciepłych i zimnych potraw. Zatem co przygotować z jej dodatkiem?

Na ciepło, czyli dobry początek
Długi wieczór przed nami, więc należy odpowiednio rozłożyć siły. Serwując danie na ciepło podajmy potrawę lekką i delikatną. W tej sytuacji świetnie sprawdzi się indyk zapiekany w sosie musztardowym i serze. Do przygotowania tego dania potrzebujemy:

  • 700 g fileta z indyka
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka mleka
  • 3 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • 70 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki świeżych listków majeranku

Jak przygotować potrawę?
Filety należy oczyścić z kostek i błonek, pokroić na małe kawałki, następnie rozbić na cieńsze filety w najgrubszych miejscach, tak aby uzyskać równej grubości filety ok. 1 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Mięso doprawiamy solą, następnie obtaczamy w mleku i smarujemy musztardą. Na dużym płaskim talerzu mieszamy drobno starty ser z mąką i szczypiorkiem. Wkładamy filety w mieszankę i obtaczamy z każdej strony. Indyka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 minut. Tak przygotowane mięso świetnie będzie smakować z sałatą rzymską w sosie majonezowo-jogurtowym z dodatkiem drobno tartego parmezanu i świeżo mielonego pieprzu.

Przystawki na jeden kęs
Aby długo delektować się wieczorem warto zadbać o przekąski. W tym przypadku polecamy tzw. finger foods. Małe kawałki serka, świeże warzywa z pastami oraz owoce sprawdzą się w tej roli idealnie. Jednak, gdy przyjdzie nam ochota na coś bardziej pożywnego warto wcześniej przygotować mini kanapki lub burgery. Te drugie można przygotować z różnego rodzaju kotletami. Mięsożercom obowiązkowo polećmy te z wołowiny, ale miłośnikom warzywnego menu podsuńmy małe kotleciki z buraka i kaszy jaglanej lub z ciecierzycy. Będą pożywne i wyjątkowo pyszne. W każdym wydaniu oczywiście nie zapomnijmy o dodaniu Musztardy Kieleckiej delikatesowej. Bo to ona szczególnie podkreśli wyjątkowy smak walentynkowego wieczoru.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 2,35 zł brutto / 190g

Fot. WSP „Społem” Kielce
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat