Babka bananowa

Przepis na babkę bananową.
Przepis na pyszną bananową babkę.

Składniki:
Ciasto:

  • 250 g miękkiego masła,
  • 150 g. cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 jajka,
  • 200 g. mąki pszennej,
  • 50 g. zagęstnika,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 ml nektaru bananowego,
  • 2 banany.


Polewa
:

  • 175 g. cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki nektaru bananowego


Masło utrzeć na puszystą masę stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, sól i cynamon. Masę miksować dodając jajka. Mąkę wymieszać z zagęstnikiem oraz proszkiem do pieczenia i w dwóch porcjach na zmianę z dolewanym nektarem bananowym miksować na średnich obrotach. Wymieszać ciasto i przełożyć do przygotowanej formy i równo rozsmarować. Banany obrać, przekroić w połowie i wcisnąć w ciasto, piec 60 minut w temp. 180 * C. W małej misce wymieszać cukier puder z cynamonem, stopniowo dodawać nektar bananowy i ucierać lukier. Ostudzone ciasto polać lukrem i rozsmarować.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat