W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Babka drożdżowa

Opublikowano: 2010-05-19
Przepis na babkę drożdżową.
Przepis na babkę drożdżową.

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- Opakowanie drożdży sproszkowanych
- Szklanka cukru
- Szklanka mleka
- 6 żółtek
- 1/2 kostki masła
- Opakowanie cukru waniliowego

Wykonanie:
1. Przesiej mąkę do wysokiej miski. Wymieszaj z drożdżami.
2. Dodaj roztrzepane żółtka, wymieszane z ciepłym mlekiem.
3. Następnie wsyp cukier, cukier waniliowy i wyrób ciasto.
4. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki wlej przestudzone stopione masło i wyrób.
5. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe ciemne miejsce.
6. Formę na babkę posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
7. Ciasto zagnieć raz jeszcze i przełóż do formy. Odstaw przykryte na 15-20 minut.
8. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180C ok. 50 minut.
9. Wyjętą, przestudzoną babkę posyp cukrem pudrem lub polej polewą.

Magdalena Kubik
(zesmakiem@dlalejdis.pl)



Polecane
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Społeczność
NK