Babka z białek

Przepis na babkę z białek.
Przepis na pyszną babkę z białek.

Składniki:

  • 7 białek,
  • 200 g cukru,
  • 400 g mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 180 ml mleka,
  • 250 g stopionego masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli,
  • sok z 1 cytryny


Dodatkowo:

  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny


Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodawać po 1-2 łyżki cukru i cukier waniliowy, wszystko ubić. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do ubitej piany dodać mleko, roztopione masło, przesianą mąkę, skórkę i sok z cytryny. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przelać do foremki lub keksówki. Wstawić do piekarnika na 45 min. do temp. 180st.C.

Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)

Fot. freepik




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat