Bądź fit każdej zimy!

Jak być fit zimą?
Zazwyczaj tak jest, że w okresie zimowym przybieramy na wadze. Wiąże się to z wieloma czynnikami. Jednak nie zawsze musi tak być.

Na szczęście istnieją sposoby, które sprawią, że nie przybędą nam dodatkowe kilogramy. Wystarczy natychmiast wprowadzić je do naszej codziennej diety, a wiosną nie będziemy musiały martwić się nadmiarem ciałka.

  • Kiszonki dodawaj do wszystkiego – poprawiają perystaltykę jelit, bo zawierają bakterie kwasu mlekowego. Są też – tak samo jak świeże warzywa – bogate w błonnik, który nie tylko reguluje pracę jelit, ale sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni. Poza tym możemy je jeść bez liczenia kalorii, bo dostarczają ich mniej niż świeże warzywa.
  • Mięso wybieraj jak najchudsze - nie odmawiajmy sobie kawałka pieczeni, jeśli lubimy mięso. Ważne tylko, aby wybrać te najbardziej wartościowe. Na przykład chuda wołowina jest bogata w łatwo przyswajalne żelazo, które stymuluje wytwarzanie czerwonych krwinek i witaminę B12, wspomagającą działanie żelaza.
  • Stosuj rozgrzewające przyprawy - imbir, kurkuma, kardamon i cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, pieprz cayenne – to dodatki, po które powinniśmy teraz sięgać znacznie częściej. Uaktywniają krążenie, a dzięki temu, że krew krąży szybciej, jest nam cieplej. Ich stosowanie zaleca się nawet w dietach odchudzających, ponieważ podkręcają metabolizm.
  • Zaparzaj herbatki owocowe – będą znacznie smaczniejsze, jeśli dodasz plasterek pomarańczy, kilka goździków i imbir. Doskonale sprawdzą się napary z pokrzywy, rumianku, bratka czy mięty.
  • Gotuj zupy „na bogato” – nie opieraj ich na jednym warzywie tak jak zalecają je niektóre dietetyczne przepisy. Najpierw przygotuj bulion – warzywny lub mięsny, potem dodaj składniki, które nadają zupie charakter, np. groszek, kalafior, fasolę, kaszę lub makaron.
  • Piecz owoce – z drobnych mrożonych owoców rób musy owocowe (możesz je podgrzać nawet w pracy w kuchence mikrofalowej). Będą lekkostrawne i rozgrzewające. Lekarze tradycyjnej medycyny chińskiej zalecali jedzenie gotowanych gruszek jako środka na wzmocnienie odporności.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat