Benedykt dla początkujących

Przepis na klasyczną kanapkę Benedykt w wersji dla początkujących.
Przepis na wyjątkowe śniadanie.

Składniki:

  • 1 pszenna kajzerka
  • 1 łyżeczka margaryny Śniadaniowa z Masłem
  • 1 świeże jajko
  • 2 łyżki octu (10%)
  • 2 plasterki szynki wiejskiej lub parmeńskiej
  • 1 łyżeczka majonezu lub 2 łyżki sosu holenderskiego
  • listki bazylii do dekoracji
  • sól, pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

  1. Bułkę przekrój na pół. Dolną część podpiecz w tosterze lub na patelni, a następnie posmaruj margaryną Śniadaniową z Masłem.
  2. Jajko rozbij i wylej do miseczki uważając, by nie uszkodzić żółtka.
  3. Zagotuj 1 litr wody. Do wrzątku wlej 2 łyżki octu i zamieszaj energicznie rozetką, by powstał „wir”. W jego środek delikatnie wlej jajko. Gotuj ok. 2-3 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyjmij jajko z wody i osącz. Białko powinno być ścięte a żółtko nadal  płynne.
  4. Na bułce ułóż szynkę, jajko i polej majonezem lub sosem holenderskim. Kanapkę oprósz przyprawami i udekoruj listkami bazylii. Podawaj gdy jest ciepła.


Fot. Materiały prasowe




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat