W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


„Bez cukru” – recenzja

Opublikowano: 2017-05-11
Recenzja książki „Bez cukru”.
Słodkie przepisy bez cukru? Czy to w ogóle może się udać? Czy jest coś takiego jak słodycze / słodkości bez cukru?

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz to dziennikarka i prezenterka. Od kilku lat prowadzi w telewizji program "Dzień dobry Polsko". Jest amatorką zdrowego stylu życia i gotowania. Właśnie ukazała się jej książka zatytułowana "Bez cukru".

Jak sama opowiada we wstępie do "Bez cukru" Kasia nie potrafiła za bardzo gotować, uwielbiała za to i nadal uwielbia jeść. Nawet, gdy zakochała się i chciała zaimponować swojemu przyszłemu mężowi metodą "przez żołądek do serca" nic jej z tego nie wyszło, znaczy z gotowania. Próbowała bowiem nakarmić chłopaka orzechami, na które ten jest uczulony.

Gdy zaszła w ciąże zaczęła jeść bardziej świadomie, uczyła się przygotowywać posiłki. Stopniowo wymieniła niezdrowe składniki potraw na te o wyższych wartościach odżywczych. Niestety nadal nie wszystkie potrawy chciały jej wychodzić. Wtedy postawiła na prostotę. Stwierdziła, że przepisy na jej potrawy muszą być proste, z niewielką ilością składników i o krótkim czasie przygotowywania.

Po urodzeniu synka bardzo brakowało jej słodyczy, tych ze sklepu, tych niezdrowych. Postanowiła więc przygotowywać sobie i najbliższym nieco zdrowsze wersje słodkości i tak powstało "Bez cukru", książka z przepisami na słodkie, ale zdrowe i proste w przygotowaniu potrawy.

Książkę otwiera krótkie zestawienie przydatnych w przygotowywaniu potraw rad odnośnie używanych składników. Przepisy Kasia podzieliła na pięć rozdziałów, z których każdy opatrzony jest przez nią słowem wstępu.

W rozdziale "O rety omlety" jak sama jego nazwa wskazuje królują przepisy na omlety. Mnie osobiście bardzo zaciekawiły np. waniliowy omlet budyniowy, omlet energetyczny, marchewkowy, czy omlet kinder country.

"Piękne miski" to rozdział z ciekawymi propozycjami na śniadania np. czekoladową owsiankę ze smażonym bananem, szpinakową michę mocy, czy granolę z kaszy gryczanej. Kasia przyznała w książce, że naleśniki to jedna z tych potraw, które nigdy jej nie wychodzą. Dostawała od znajomych i rodziny mnóstwo przepisów, które miały być hitem, a nim się nie stawały.

W rozdziale "Na okrągło" umieściła jej autorskie wariacje naleśnikowe. Znajdziemy tu przepis na np. bananowe naleśniki, wegańskie placuszki gryczane, czy owsiane.

Rozdział "Przekąski" obfituje w przepisy na słodkie zdrowe drobnostki, jak wegańskie gofry, wegańskie krówki, fit pralinki, czy fit rafaello z kaszy jaglanej – jaglanello.

Ostatni rozdział książki Kasi, pt. "Ciasta i basta" to z kolei ogrom przepisów na ciasta od błyskawicznego fit ciasta z owocami, po wegańskie ciasto czekoladowe ze słonym karmelem, na wegańskim serniku z musem malinowym kończąc.

Kasia Burzyńska-Sychowicz w "Bez cukru" udowadnia, że każdy może polubić gotować i tak dostosować przepisy, by przygotowywanie potraw było przyjemnością, a nie czymś uciążliwym. "Bez cukru" to 67 przepisów do wykorzystania podczas przygotowywania śniadań, kolacji czy deserów. Ślinka cieknie, gdy patrzy się na zdjęcia potraw, które wielbicielom słodkości, zwłaszcza tych zdrowych proponuje autorka.

Anna Pytel
(anna.pytel@dlalejdis.pl)

Katarzyna Burzyńska-Sychowicz, Bez cukru, Wydawnictwo Edipresse Książki, 2017




Społeczność
Reklama