Bezglutenowe ciasto drożdżowe

Przepis na bezglutenowe ciasto drożdżowe.
Przepis na ciasto drożdżowe bez glutenu można wykorzystać na wiele sposobów.

Z wyrobionego ciasta śmiało można upiec duży placek, jak również podzielić ciasto na mniejsze części i zapiec z nich drożdżowe bułeczki. Ciasto jest pachnące, świetnie wyrasta a jego słodycz i drożdżowy aromat skusi z pewnością wszystkich amatorów słodyczy i wspaniałych wypieków. Dio ciasta można dodać owoce, rodzinki lub inne ulubione dodatki dobrane wg własnych upodobań.

Składniki
Na ciasto:

  • 200 g 3 PAULY Mieszanka jasnych mąk
  • 50 g 3 PAULY mąki teff
  • 60 g cukru
  • szczypta Soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • Aromat cytrynowy
  • 40 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajo


Do podsypywania przy zagniataniu:

  • 50 g 3 PAULY Lekka mieszanka mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w dużej misce mąki, przyprawy i aromaty oraz suszone drożdże.
  2. Roztop i dolej masło i mleko. Wymieszaj całość mikserem, a następnie dodaj jajko ewentualne bakalie i znowu delikatnie wymieszaj
  3. Przykryj miskę i pozostaw ciasto na 45 minut.
  4. Następnie ciasto wyłóż na blat i ostrożnie zagniataj rękoma podsypując mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Ciasto delikatnie rozwałkuj lub rozciągnij bezpośrednio na arkuszu papieru do pieczenia na blasze (lub podziel i uformuj bułeczki)
  6. Rozgrzej piekarnik do 175 ° C umieść blachę do pieczenia w gorącym piekarniku i piecz ok 30 minut.


Ostudzone ciasto polej lukrem lub oprósz cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!

Fot. 3pauly
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat