Bezglutenowy aromatyczny chleb trzy ziarna

Przepis na bezglutenowy aromatyczny chleb trzy ziarna – pyszny, chrupiący chleb prosto z pieca.
Dla wszystkich, którzy cenią sobie domowe wypieki zarówno te słodkie jak i wytrawne, przedstawiamy prosty przepis na pyszny, niezwykle aromatyczny chleb bez glutenu, wzbogacony ziarnami.

Smaczny chleb z chrupiąca skórką z pewnością zasmakuje nie tylko osobom na diecie bezglutenowej, ale także miłośnikom tradycyjnych wypieków.

Składniki

  • 40 g nasion słonecznika
  • 25 g sezamu
  • 25 g siemię lniane
  • 430 g 3 PAULY Lekka mieszanka mąki
  • 30 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie suchych drożdży (bezglutenowe)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Do malowania: olej
  • Blaszka do pieczenia: podłużna (około 21 cm długości)


Przygotowanie:

  1. Delikatnie wymieszaj drożdże z cukrem i letnią wodą i pozostaw, aż do powstania bąbelków.
  2. Wymieszaj mąkę z solą i olejem. Powoli dodaj wyrobione drożdże, nasiona słonecznika, nasiona sezamu i nasiona lnu. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i wyrabiaj aż powstanie gładkie ciasto, najlepiej za pomocą miksera z końcówką haczyk do ciasta (około 10 minut).
  3. Przykryj ciasto wilgotną szmatką i pozostaw w ciepłym miejscu na 15 minut.
  4. Po czasie leżakowania ponownie krótko zagnieć ciasto i umieść w natłuszczonej formie w kształcie podłużnej blaszki. Gładką szpatułką zwilż powierzchnię ciasta i odstaw pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C.
  6. Posmaruj powierzchnię olejem, piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50 minut.


Porada:
Można użyć innych nasion. Nasiona dyni, maku lub orzechów itp.
Gotowe! Smacznego!

Fot. pixabay.com
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat