W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Biała kiełbasa wielkanocna do żurku

Opublikowano: 2013-03-23
Przepis na białą kiełbasę wielkanocną do żurku.
Przepis na przygotowanie białej kiełbasy.

ilość porcji: 5-7
czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • 6 sztuk białej surowej kiełbasy
  • 1 Bulionetka Domowa Pieczeniowa Knorr
  • 1 opakowanie włoszczyzny (oprócz kapusty)
  • 3 sztuki grzybów suszonych
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku


Przygotowanie:

  1. Marchew, por, seler i korzeń pietruszki oczyść, umyj, pokrój na kawałki i włóż do garnka.
  2. Dodaj zimną wodę, bulionetkę, liść laurowy, ziele angielskie, grzyby oraz majeranek i gotuj około 1/2 h. Rada: Trzeba pamiętać, że biała kiełbasa nie powinnabyć gotowana zbyt długo – najlepiej sparzmy ją w gorącym wywarze wtemperaturze 80-90°C przez nie więcej niż 20 minut (zależnie odgrubości kiełbasy). Znakomicie pasuje do niej soschrzanowy.
  3. Umyj kiełbasę i dodaj do gotującego się wywaru. Po 15 minutach kiełbasa będzie gotowa. Powstały w ten sposób wywar możesz wykorzystać do przygotowania świątecznego żurku.


Fot. Knorr
IP




Polecane
Społeczność
NK