Składniki:
1 paczka kiełbasy białej z szynki Maestro Henryk Kania, 4 ząbki czosnku, 2 czerwone cebule, piwo – do skropienia, 6 łyżek oleju, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki papryki słodkiej i majeranku, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki cząbra
PRZYGOTOWANIE:
.
1. Wymieszać ze sobą olej, sok z cytryny, przyprawy oraz pieprz.
2. Kiełbasę można ponacinać od spodu. Część marynaty wlać do naczynia żaroodpornego i położyć na nią kawałki kiełbasy. Resztę marynaty nałożyć na kiełbasę.
3. Pokrojoną cebulę położyć na wierzchu. Dodać obrany czosnek.
4. Skropić niewielką ilością piwa. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 °C. Co jakiś czas kiełbasę obracać.
Smacznego!
ip
fot. ZM Henryk Kania