Białko w diecie - dlaczego jest tak ważne?

Jak wkomponować w swoją dietę białko? Poradnik Huel.
Mówi się, że białko jest najważniejszym elementem budulcowym naszego organizmu. Dlaczego? Otóż odgrywa bardzo ważną rolę w procesie prawidłowego odżywiania, budowy masy mięśniowej czy utraty wagi. Co jeść, aby dostarczyć odpowiednią ilość białka w swojej diecie? Co z weganami i wegetarianami?

Czym jest oraz jak objawia się niedobór białka?
Białka to duże cząsteczki złożone z mniejszych jednostek zwanych aminokwasami. Istnieje 20 rodzajów aminokwasów i ich unikalne kombinacje są odpowiedzialne za różne funkcje białek. Przede wszystkim białko odpowiada za prawidłowy wzrost, dlatego tak ważne jest w przypadku dzieci i młodzieży. Co więcej - buduje wszystkie tkanki w organizmie oraz regeneruje te uszkodzone. Wspiera również nasz układ odpornościowy. Chociaż prawdziwe niedobory białka są rzadkie w krajach rozwiniętych, poważne i przewlekłe niedobory białka mogą powodować nieefektywne gojenie się ran, degenerację skóry, utratę mięśni i zwiększone ryzyko złamań kości.

Gdzie znajdziemy białko?
Pełnowartościowe źródła białka, na które składają się przede wszystkim produkty zwierzęce i mleczne, to takie, które dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania i wzrostu organizmu ludzkiego. Znajdziemy je przede wszystkim w produktach odzwierzęcych takich jak mięso, jaja, ryby, owoce morza, mleko i jego przetwory. Niepełnowartościowe źródła białka, w których brakuje jednego niezbędnego aminokwasu lub jest go mało, obejmują takie produkty jak zboża, orzechy i rośliny strączkowe. Jednakże, bardzo rzadko spożywamy jedno źródło białka w oderwaniu od reszty. Często połączenie dwóch lub więcej "niekompletnych" źródeł białka może skutkować spożyciem odpowiedniej ilości aminokwasów, np. brązowy ryż i groch.

Białko a dieta wegańska
Wbrew pozorom dobrze skomponowana i zróżnicowana dieta wegańska może dostarczyć odpowiedniej ilości białek i pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na nie. Mitem jest, że każdy weganin zmaga się z niedoborami żelaza, wapnia i białka. Jeśli sięgamy w swojej diecie regularnie po kasze, warzywa strączkowe, orzechy, pestki i owoce, będziemy w stanie pokryć zapotrzebowanie na białko. Zwierzęce źródła tego składnika bardzo łatwo zastąpić odpowiednikami roślinnymi – nawet u osób, które rezygnują ze wszystkich produktów mięsnych. Wszystkich wegan i wegetarian powinien ucieszyć fakt, że pełnowartościowe, w 100% wegańskie białko znajdą również w produktach Huel jak np. Huel Complete Protein. To pożywna wysokobiałkowa przekąska, która zawiera dodatek wszystkich 26 niezbędnych witamin i minerałów. Co to oznacza w praktyce? Z każdym łykiem tego pysznego koktajlu białkowego dostarczamy organizmowi 26 różnych mikroelementów! Wśród nich wapń (utrzymuje zdrowie kości i mięśni), witamina B12 (zapewnia prawidłowe działanie układu nerwowego, zmniejsza zmęczenie), witamina C (wspomaga układ immunologiczny w utrzymywaniu organizmu w zdrowiu) czy witamina D (wspomaga odporność). Huel Complete Protein jest idealny na przekąskę i ma tylko 105 kalorii, a jednocześnie zapewnia więcej niezbędnych aminokwasów (EAA) na gram niż białko serwatkowe!

Huel Complete Protein jest dostępny w wielu smakach: Krówka, Brownie, Słony karmel, Bananowy milkshake, Truskawki ze śmietaną, Bez smaku i słodzika. Ceny już od 4,13zł za porcję.

Fot. Huel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat