Dieta wegetariańska i różne jej modyfikacje, w tym dieta wegańska, jest coraz chętniej stosowana przez osoby aktywnie uprawiające sport. Powodów do zastosowania tego rodzaju diet jest wiele, głównie zwraca się uwagę na przesłanki etyczne, religijne, troskę o środowisko i prawa zwierząt. Dietę, która nie wyklucza produktów pochodzenia zwierzęcego jest znacznie łatwiej zbilansować pod kątem większego zapotrzebowania sportowca na różne składniki, w tym białko. Jednak zgodnie z aktualnym stanem wiedzy, dieta wegańska uznana jest za dietę bezpieczną również w przypadku osób aktywnie uprawiających sport. Należy jednak zadbać o to, by nie występowały w niej niedobory żywieniowe. Warto sposób żywienia skonsultować z dietetykiem.
Czy na diecie wegańskiej może brakować białka?
Sportowiec na diecie wegańskiej potrzebuje tyle samo białka, co sportowiec na diecie tradycyjnej. Regularne treningi zwiększają zapotrzebowanie organizmu na białko do ok. 2 g/kg mc. W zależności od dyscypliny sportowej rekomendacje dotyczące spożycia białka mogą się różnić, jednak zbilansowanie diety wegańskiej nie powinno stanowić problemu dla doświadczonego dietetyka.
Źródła białka dla sportowców wegan
Roślinne źródła białka są często niekompletne, brakuje w nich aminokwasów takich jak lizyna, metionina, izoleucyna, treonina i tryptofan. Zawierają niewielkie ilości aminokwasów rozgałęzionych, kluczowych do budowy mięśni. Podstawowym źródłem białka dla osób na diecie wegańskiej aktywnie uprawiających sport, są nasiona roślin strączkowych, w tym przede wszystkim soja. Stanowi ona źródło białka o dobrej kompozycji aminokwasów. Jest dobrym źródłem lizyny, której brakuje w przetworach zbożowych.
Źródła białka w diecie wegan:
Warto także zaznaczyć, że w diecie wegan nie powinno brakować czerwonej soczewicy, która stanowi źródło leucyny – aminokwasu niezbędnego do syntezy białek mięśniowych. Aminokwas ten można także uzupełniać specjalnymi suplementami diety, certyfikowanymi jako wegańskie. Odżywki białkowe oparte na białku roślinnym powinni rozważyć weganie, którzy nie są w stanie pokryć zapotrzebowania na białko w codziennej diecie.
Fot. Akademii wiedzy o żywieniu Polskiego Towarzystwa Dietetyki
Informacja prasowa