Biegunka podróżnych?

Najbardziej innowacyjne rozwiązania pochodzą ze świata roślin.
Biegunka podróżnych to bardzo powszechna dolegliwość, dotykająca około 20-50% osób, które przemieszczają się z powodu wakacji lub pracy. Zazwyczaj szybko mija i nie jest zbyt poważna.

Głównymi przyczynami są bakterie, wirusy i pasożyty jelit, które dostają się do organizmu wraz z zarażoną żywnością lub wodą. Problem ten dotyka zarówno dorosłych, jak i dzieci. Najbardziej narażoną grupą są ci, którzy ruszają w drogę z plecakiem, a także osoby z osłabioną odpornością, przyjmujące leki obniżające kwasowość żołądkową. Szczególną ostrożność powinni zachować podróżujący do egzotycznych miejsc, takich jak Ameryka Łacińska, Afryka, Bliski Wschód i Azja, gdzie z powodu niższych standardów higienicznych ryzyko zachorowania jest wyższe.

Biegunka może zepsuć nam całe wakacje, powodując, że wolne dni, za którymi tak tęskniliśmy, spędzimy zamknięci w hotelowej toalecie, tracąc okazje do zwiedzania muzeów, podziwiania pejzaży i bajecznych plaż. Biegunka doprowadza do rozregulowania organizmu, grożąc odwodnieniem, utratą witamin i minerałów, a także doprowadza do nierównowagi flory bakteryjnej jelit. Jednocześnie należy pamiętać, że wszystkie formy biegunki (biegunka podróżnych, biegunka jatrogeniczna wywołana źle tolerowanymi lekami, biegunka nawracająca/przewlekła powiązana z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS), stanowią mechanizm obronny jelit, służący pozbyciu się mikroorganizmów chorobotwórczych.

Każdy przypadek zachorowania zaczyna się od podrażnienia i zapalenia błony śluzowej jelit, i to właśnie na nią należy działać. Konieczna jest ochrona błony śluzowej przed dalszymi uszkodzeniami i doprowadzenie jej do równowagi.

Typowe leczenie farmakologiczne przeważnie hamuje perystaltykę jelit. W przypadku biegunki podróżnych nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie, gdyż leki tego typu prowadzą do zatwardzenia, blokując perystaltykę jelit i nie pozwalając organizmowi pozbyć się czynników chorobotwórczych, wywołujących schorzenie. Badania naukowe pozwalają jednak opracować innowacyjne rozwiązania: roślinne kompleksy molekularne na bazie tanin pochodzących z rzepiku pospolitego i pięciornika kurzego ziela, a także flawonoidów z rumianku. Są to substancje zdolne powstrzymać stan zapalny, ochronić błonę śluzową i zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne spowodowane działaniem wolnych rodników. Ich działanie jest związane są z różnorodnością molekuł obecnych we frakcjach taninowej i flawonoidowej, które współpracują synergicznie nad przywróceniem funkcji fizjologicznej błony śluzowej jelit.

Oczywiście we wszystkich przypadkach biegunki podróżnych zaleca się zwiększone przyjmowanie wody butelkowanej, unikanie żywności i napojów sprzedawanych na ulicy i w miejscach o niższych standardach higienicznych, rezygnację ze spożywania dań surowych lub niedogotowanych, a także owoców w skórkach.

Fot. Aboca
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat