Głównymi przyczynami są bakterie, wirusy i pasożyty jelit, które dostają się do organizmu wraz z zarażoną żywnością lub wodą. Problem ten dotyka zarówno dorosłych, jak i dzieci. Najbardziej narażoną grupą są ci, którzy ruszają w drogę z plecakiem, a także osoby z osłabioną odpornością, przyjmujące leki obniżające kwasowość żołądkową. Szczególną ostrożność powinni zachować podróżujący do egzotycznych miejsc, takich jak Ameryka Łacińska, Afryka, Bliski Wschód i Azja, gdzie z powodu niższych standardów higienicznych ryzyko zachorowania jest wyższe.
Biegunka może zepsuć nam całe wakacje, powodując, że wolne dni, za którymi tak tęskniliśmy, spędzimy zamknięci w hotelowej toalecie, tracąc okazje do zwiedzania muzeów, podziwiania pejzaży i bajecznych plaż. Biegunka doprowadza do rozregulowania organizmu, grożąc odwodnieniem, utratą witamin i minerałów, a także doprowadza do nierównowagi flory bakteryjnej jelit. Jednocześnie należy pamiętać, że wszystkie formy biegunki (biegunka podróżnych, biegunka jatrogeniczna wywołana źle tolerowanymi lekami, biegunka nawracająca/przewlekła powiązana z zespołem jelita nadwrażliwego (IBS), stanowią mechanizm obronny jelit, służący pozbyciu się mikroorganizmów chorobotwórczych.
Każdy przypadek zachorowania zaczyna się od podrażnienia i zapalenia błony śluzowej jelit, i to właśnie na nią należy działać. Konieczna jest ochrona błony śluzowej przed dalszymi uszkodzeniami i doprowadzenie jej do równowagi.
Typowe leczenie farmakologiczne przeważnie hamuje perystaltykę jelit. W przypadku biegunki podróżnych nie jest to jednak najlepsze rozwiązanie, gdyż leki tego typu prowadzą do zatwardzenia, blokując perystaltykę jelit i nie pozwalając organizmowi pozbyć się czynników chorobotwórczych, wywołujących schorzenie. Badania naukowe pozwalają jednak opracować innowacyjne rozwiązania: roślinne kompleksy molekularne na bazie tanin pochodzących z rzepiku pospolitego i pięciornika kurzego ziela, a także flawonoidów z rumianku. Są to substancje zdolne powstrzymać stan zapalny, ochronić błonę śluzową i zmniejszyć uszkodzenia oksydacyjne spowodowane działaniem wolnych rodników. Ich działanie jest związane są z różnorodnością molekuł obecnych we frakcjach taninowej i flawonoidowej, które współpracują synergicznie nad przywróceniem funkcji fizjologicznej błony śluzowej jelit.
Oczywiście we wszystkich przypadkach biegunki podróżnych zaleca się zwiększone przyjmowanie wody butelkowanej, unikanie żywności i napojów sprzedawanych na ulicy i w miejscach o niższych standardach higienicznych, rezygnację ze spożywania dań surowych lub niedogotowanych, a także owoców w skórkach.
Fot. Aboca
Informacja prasowa