Błędy żywieniowe osłabiające odporność

Słaba odporność przez złą dietę.
Czego nie robić w czasie epidemii?

Właściwa dieta i odpowiednio zbilansowane posiłki są na wagę złota. Odpowiednia ilość witamin, mikro i makro elementów ma dla naszego organizmu wręcz zbawienne działanie – podnosi odporność i sprawia, że czujemy się zdrowi i w pełni sił.

Na co szczególnie zwrócić uwagę w czasie epidemii koronawirusa? Co jeść i pić, aby wspomóc naturalną odporność organizmu? Czego należy unikać? Oto kilka najczęściej popełnianych błędów żywieniowych, które obniżają odporność:

  • Spożywanie zbyt dużej ilości cukru – siedzenie w domu sprzyja spożywaniu słodkich przekąsek, jednak ich nadmiar może odbić się nie tylko na naszej sylwetce, ale i na zdrowiu psychicznym oraz fizycznym. Oczywiście spożycie cukru na samym początku daje efekt euforyczny, jednak spożywanie go w nadmiarze przez dłuższy czas źle wpływa na samopoczucie i funkcjonowanie układu immunologicznego.
  • Spożywanie nadmiernej ilości alkoholu – środki na bazie alkoholu są teraz bardzo popularne, gdyż skutecznie zabijają bakterie i wirusy, Niestety, spożywany w nadmiernych ilościach alkohol takich właściwości nie ma. Do jednych z najczęstszych negatywnych efektów sięgania po alkohol należą zwiększona podatność na zapalenie płuc oraz na zespół ostrej niewydolności oddechowej, czyli do najpoważniejszych zagrożeń związanych z Covid – 19.
  • Spożywanie dużych dawek kofeiny – substancja ta pośrednio wpływa na obniżanie odporności, gdyż byt dużo tej substancji negatywnie wpływa na sen; z kolei problemy ze snem przekładają się na problemy z odpornością.
  • Spożywanie zbyt małej ilości wody – woda jest najlepszym źródłem nawodnienia organizmu; poprawia funkcjonowanie i zapobiega odwodnieniu. Należy pić jej dużo, przez cały dzień, małymi łykami.
  • Spożywanie zbyt małej ilości błonnika – błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, pozwala się rozwijać dobrym bakteriom jelitowym, które z kolei poprawiają odporność. Błonnik chroni również przed infekcjami, a jego bogatym źródłem są owoce i warzywa.


Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat