Pyszny przystanek u wschodnich sąsiadów
Naleśniki i wszelkiego rodzaju placki to świetna opcja na rozpoczęcie dnia i śniadanie na słodko. W porze obiadowej z kolei, może wybierzecie się do naszych wschodnich sąsiadów? Tam bowiem na stole królują one! Bliny to tradycyjne danie nie tylko kuchni rosyjskiej, ale też ukraińskiej i białoruskiej. W kuchni rosyjskiej mają szczególne miejsce – kiedyś spożywane głównie w tygodniu ostatkowym, wystawiane były również na parapet dla pielgrzymów i ubogich. Te sycące, drożdżowe placki na bazie mąki gryczanej i dodatku mąki pszennej lub żytniej, podawane są tradycyjnie z gotowaną rybą, a w odsłonie bardziej eleganckiej i bogatej z śmietaną, kawałkiem łososia lub wędzonego jesiotra, a nawet z kawiorem. W naszej obiadowej propozycji bliny występują w towarzystwie paprykowego ragout.
Bliny z paprykowym ragout (TM6, TM5)
Składniki
Bliny
- 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
- 200 g mleka
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży
- ¼ łyżeczki cukru
- 40 g mąki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Paprykowe ragout
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 1 x 4 cm)
- 30 g koncentratu pomidorowego
- 50 g wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 1-2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej lub 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
- crème fraîche, min. 30% tłuszczu, do podania (ok. 100 g, patrz wskazówka) lub kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, do podania (ok. 100 g)
Przygotowanie
Bliny
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kaszę, zmielić 30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min 30 s/37°C/obr. 2.
- Dodać zmieloną kaszę, mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
Paprykowe ragout
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier i natkę pietruszki, gotować 15 min/95°C/ obr. 1. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy na średniej mocy palnika. Nakładać ciasto, tworząc placki (Ø ok. 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć ok. 1 min z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Bliny z paprykowym ragout podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem crème fraîche.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
Bliny
- Kaszę zmielić na mąkę. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Mleko podgrzać z drożdżami i cukrem przez kilka minut.
- Dodać zmieloną kaszę, mąkę, jajko, sól i pieprz, zmiksować. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
Paprykowe ragout
- Cebulę rozdrobnić i dusić na oliwie aż zmięknie.
- Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier i natkę pietruszki, gotować ok. 20 minut. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy na średniej mocy palnika. Nakładać ciasto, tworząc placki (Ø ok. 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć ok. 1 min z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Bliny z paprykowym ragout podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem crème fraîche.
Wskazówka
- Crème fraîche to lekko ukwaszona śmietana o zawartości min. 30% tłuszczu. Można ją przygotować samodzielnie. Należy dodać do 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu, 1-2 łyżki maślanki i odstawić do ukwaszenia w temp. pokojowej na ok
Fot. Thermomix
Informacja prasowa