Bliny z paprykowym ragout

Naleśnikowa podróż w mniej znane - przepis kulinarny.
Kiedy myślimy naleśnik, widzimy najczęściej albo klasyczne francuskie crêpes albo puszyste pankejki w amerykańskim stylu.

Pyszny przystanek u wschodnich sąsiadów
Naleśniki i wszelkiego rodzaju placki to świetna opcja na rozpoczęcie dnia i śniadanie na słodko. W porze obiadowej z kolei, może wybierzecie się do naszych wschodnich sąsiadów? Tam bowiem na stole królują one! Bliny to tradycyjne danie nie tylko kuchni rosyjskiej, ale też ukraińskiej i białoruskiej. W kuchni rosyjskiej mają szczególne miejsce – kiedyś spożywane głównie w tygodniu ostatkowym, wystawiane były również na parapet dla pielgrzymów i ubogich. Te sycące, drożdżowe placki na bazie mąki gryczanej i dodatku mąki pszennej lub żytniej, podawane są tradycyjnie z gotowaną rybą, a w odsłonie bardziej eleganckiej i bogatej z śmietaną, kawałkiem łososia lub wędzonego jesiotra, a nawet z kawiorem. W naszej obiadowej propozycji bliny występują w towarzystwie paprykowego ragout.

Bliny z paprykowym ragout (TM6, TM5)

Składniki

Bliny

  • 100 g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 200 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych, pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży
  • ¼ łyżeczki cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Paprykowe ragout

  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 20 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
  • 300 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski (ok. 1 x 4 cm)
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, suszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1-2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście, posiekanej lub 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
  • crème fraîche, min. 30% tłuszczu, do podania (ok. 100 g, patrz wskazówka) lub kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu, do podania (ok. 100 g)

Przygotowanie

Bliny

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kaszę, zmielić 30 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i cukier, podgrzewać 1 min 30 s/37°C/obr. 2.
  3. Dodać zmieloną kaszę, mąkę, jajko, sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.

Paprykowe ragout

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier i natkę pietruszki, gotować 15 min/95°C/ obr. 1. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy na średniej mocy palnika. Nakładać ciasto, tworząc placki (Ø ok. 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć ok. 1 min z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Bliny z paprykowym ragout podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem crème fraîche.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:

Bliny

  1. Kaszę  zmielić na mąkę. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Mleko podgrzać z drożdżami i cukrem przez kilka minut.
  3. Dodać zmieloną kaszę, mąkę, jajko, sól i pieprz, zmiksować. Przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.

Paprykowe ragout

  1. Cebulę rozdrobnić i dusić na oliwie aż zmięknie.
  2. Dodać paprykę, koncentrat pomidorowy, wodę, sól, pieprz, paprykę słodką, zioła prowansalskie, cukier i natkę pietruszki, gotować ok. 20 minut. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy na średniej mocy palnika. Nakładać ciasto, tworząc placki (Ø ok. 5 cm) o grubości 0,5 cm, smażyć ok. 1 min z każdej strony. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Bliny z paprykowym ragout podawać bezpośrednio po przygotowaniu z dodatkiem crème fraîche.

Wskazówka

  • Crème fraîche to lekko ukwaszona śmietana o zawartości min. 30% tłuszczu. Można ją przygotować samodzielnie. Należy dodać do 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu, 1-2 łyżki maślanki i odstawić do ukwaszenia w temp. pokojowej na ok

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat