Bób – dlaczego warto go jeść?

Dlaczego warto jeść bób?
Sezon na tę roślinę strączkową w pełni. Jedni go uwielbiają, drudzy za nim nie przepadają. Jedno jest pewne - bób zawiera w sobie wiele cennych właściwości.

Jakich?

  • Źródło błonnika – porcja tej rośliny potrafi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Poza tym daje uczucie sytości po posiłku oraz ułatwia pracę jelit. Również obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, a także dba o odpowiednie stężenie glukozy we krwi.
  • Pomaga zwalczać anemię – pomaga leczyć zarówno niedokrwistość (niedobór żelaza), jak i anemii, spowodowanej brakiem kwasu foliowego i witaminy B12.
  • Wpływa na układ krążenia – pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia obniżając poziom złego cholesterolu. Chroni nasze serce przed chorobami.
  • Wpływa na układ kostny – to niezwykłe warzywo wzmacnia nie tylko kości, ścięgna i mięśnie, ale także sprzyja przyrostowi masy mięśniowej oraz chroni przed osteoporozą.
  • Wspomaga odchudzanie - ze względu na niewielką zawartość tłuszczu i dużej ilości rozpuszczalnego błonnika jest podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Spowalnia proces trawienia i na długi czas daje uczucie sytości. Gotowany bób w 100 g zawiera 110 kalorii!


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat