Bób – dlaczego warto go jeść?
Sezon na tę roślinę strączkową w pełni. Jedni go uwielbiają, drudzy za nim nie przepadają. Jedno jest pewne - bób zawiera w sobie wiele cennych właściwości.
Jakich?
- Źródło błonnika – porcja tej rośliny potrafi zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Poza tym daje uczucie sytości po posiłku oraz ułatwia pracę jelit. Również obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, a także dba o odpowiednie stężenie glukozy we krwi.
- Pomaga zwalczać anemię – pomaga leczyć zarówno niedokrwistość (niedobór żelaza), jak i anemii, spowodowanej brakiem kwasu foliowego i witaminy B12.
- Wpływa na układ krążenia – pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia obniżając poziom złego cholesterolu. Chroni nasze serce przed chorobami.
- Wpływa na układ kostny – to niezwykłe warzywo wzmacnia nie tylko kości, ścięgna i mięśnie, ale także sprzyja przyrostowi masy mięśniowej oraz chroni przed osteoporozą.
- Wspomaga odchudzanie - ze względu na niewielką zawartość tłuszczu i dużej ilości rozpuszczalnego błonnika jest podstawowym składnikiem diety odchudzającej. Spowalnia proces trawienia i na długi czas daje uczucie sytości. Gotowany bób w 100 g zawiera 110 kalorii!
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com