Botwinka na ochłodę

Opublikowano: 2019-07-11
Chłodnik - przepis kulinarny.
Latem nie można zapominać o regularnym spożywaniu pełnowartościowych dań, które są bogate w białko wysokiej jakości i składniki odżywcze.

Oto pomysł na to, co można przygotować dosłownie w chwilę i z niewielkiej ilości składników.

Chłodnik na ochłodę
Chłodnik to kolejna potrawa, którą przygotowuje się błyskawicznie i która zgodnie ze swoją nazwą, pomaga ochłodzić się w czasie upałów. To idealne danie dla osób dbających o sylwetkę – jest wysokobiałkowe i niskokaloryczne (w 100 gramach ma od 30 do 60 kalorii, w zależności od wersji). Przed przygotowaniem zupy trzeba się zaopatrzyć w:

  • 2 pęczki dużej botwinki
  • pól litra kefiru lub zsiadłego mleka
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1/3 pęczka koperku
  • średniego ogórka szklarniowego lub trzy ogórki gruntowe
  • dwa jajka
  • czosnek, sól i pieprz

Buraczki pokrojone w kostkę trzeba podgotować w 500 ml osolonej wody lub bulionie, wtedy potrawa będzie miała jeszcze bardziej wyrazisty smak. Gdy lekko zmiękną, po około 15 minutach dodajcie do nich liście z botwinki i nie przerywajcie gotowania jeszcze przez 5 minut. Kiedy tak powstały wywar ostygnie, muszą trafić do niego pozostałe składniki, w tym starte na dużych oczkach lub pokrojone w kostkę ogórki, czosnek, sól oraz pieprz do smaku. Idealnym dopełnieniem potrawy będzie jajko ugotowane na twardo. Z wymienionych składników powstaną dwie porcje zupy, które powinno się schłodzić przed podaniem.

Jak widać, pyszne posiłki można przygotować naprawdę szybko. Poza niezbędnymi wartościami odżywczymi dostarczą nam one orzeźwienia wtedy, kiedy na dworze panuje upał i, co równie ważne, będą świetnie smakować!

Fot. Herbalife Nutrition
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat