Składniki na pierniki:
- 0,6 kg mąki pszennej
- 0,10 kg kostki Kasia 100% roślinnej bez laktozy
- 0,25 kg cukier trzcinowy
- 0,25 kg syrop z agawy
- 0,04 kg siemienia lnianego namoczonego w 1 łyżce wody
- 0,005 kg sody oczyszczonej
- 0,02 kg przyprawy do piernika
Przygotowujemy ciasto na pierniki z podanych składników, formujemy pierniczki i pieczemy przez około 10 min w temperaturze 180℃.
Lukier:
- 4 łyżki aquafaby
- 1 łyżka soku z cytryny
- 230 — 250g przesianego cukru pudru
Przygotowanie:
- Wyciśnij sok z cytryny przez sitko i zmieszaj z aquafabą.
- Dodaj przesiany przez sitko cukier (na początek 230 g). W cukrze nie może być żadnych grudek, im drobniejszy cukier tym będzie lepszy lukier.
- Ucieraj lukier pałką w makutrze lub łyżką w kubeczku jak kogel-mogel, przez około 7-10 minut, do momentu, aż lukier będzie lśniący (lepiej nie używać miksera bo ubijanie lukru niepotrzebnie go napowietrza). Gotowy lukier powinien być gęsty i ciągnący, spadać z łyżki wolnym nieprzerwanym strumieniem i nie rozpływać się od razu.
- Reguluj konsystencje lukru dodając więcej soku z cytryny, czy cukru pudru.
- Dekoruj swoje pierniki przygotowanym lukrem. Lukier zastyga po paru minutach. Po 30 minutach lukier jest zupełnie twardy. Po zastygnięciu jest dobry do spożycia nawet przez 2-3 miesiące.
„Inne roślinne dania, które możemy zaserwować w czasie zbliżających się świąt, to m.in. warzywny bigos, który może być równie sycący i smakowity jak ten mięsny, warzywna sałatka – do której zamiast tradycyjnego majonezu możemy dodać majonez wegański, śledzie z boczniaków – które idealnie wpasują się w nasz bożonarodzeniowy jadłospis, czy kapusta z grochem. Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt!” – dodaje Robert Kopacz.
Fot. Upfield Polska
Informacja prasowa