Brownie na bazie czekolady gorzkiej i miodu

Przepis na brownie z czekoladą wedlowską.
Czekoladowe ciasto z marką Wedel.

Brownie na bazie czekolady gorzkiej i miodu

Składniki:

  • 1 kostka masła - 200g + niewielka ilość rozpuszczonego masła do wysmarowania formy
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej 64% E.Wedel - 200g
  • 3 jaja - 150g
  • 10 łyżek stołowych miodu - 160g (gryczany, lipowy, spadziowy lub inny o wyrazistym smaku)
  • 1 łyżka stołowa mąki pszennej - 15g + niewielka ilość do oprószenia formy
  • 2 łyżki stołowe ciemnego kakao z Ghany E.Wedel - 20g  + niewielka ilość do posypania brownie po upieczeniu
  • 200 g orzechów i/lub bakalii (np. rodzynek, suszonej żurawiny)

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: dla 6-8 osób

Przygotowanie:

  1. Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200°C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Przestudzone orzechy siekamy w grubszą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 2 łyżki kakao, całość mieszamy.
  2. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego, ciepłego masła dodajemy połamaną czekoladą gorzką, zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia.
  3. Blaszkę o wymiarach 24x24 cm smarujemy rozpuszczonym masłem i oprószamy niewielką ilością mąki.
  4. 3 jaja wbijamy do miski, dodajemy płynny miód. Całość ubijamy za pomocą trzepaczki (jajka muszą być dobrze wymieszane z miodem, nie ubijamy masy na pianę).
  5. Do ubitych jajek z miodem dodajemy masło z rozpuszczoną czekoladą gorzką. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.
  6. Na sam koniec dodajemy uprażone orzechy i bakalie wymieszane z mąką i kakao. Całość mieszamy i wylewamy do formy.
  7. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 165°C (z termoobiegiem) na 25 minut.
  8. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z pieca. Przed podaniem posypujemy kakao.

Smacznego!  

Fot. Wedel
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat