Brownie ze słonym karmelem

#Pyszne Inspiracje Hochland - przepis.
Kremowy ser jako jeden ze składników... deseru? Tak! Dla Damiana Kordasa, laureata popularnego kulinarnego show – nie ma rzeczy niemożliwych.

W ramach cyklu #PyszneInspiracje, Damian wspólnie z Hochland przygotował wyjątkowy przepis na oryginalne brownie ze słonym karmelem i serem śmietankowym, tworząc niebanalną  przekąskę – idealną na chwilę słodkiego zapomnienia!

Rozpływające się w ustach, czekoladowe brownie to klasyka amerykańskich deserów, która podbiła serca i podniebienia miłośników słodkości na całym świecie. Damian Kordas, autor książek, vloger i uczestnika kulinarnego show, recepturę autorskiego brownie wzbogacił o... kremowy ser śmietankowy Hochland! W ten sposób, w ramach cyklu #PyszneInspiracje Hochland, powstało jedyne w swoim rodzaju brownie ze słonym karmelem i śmietankową nutą. Ten wyjątkowy deser o intensywnym, słodko-słonym smaku i aksamitnej konsystencji, będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy czy herbaty, - zawsze wtedy, gdy będziemy mieć ochotę na chwilę słodkiej przyjemności!

BROWNIE ZE SŁONYM KARMELEM

Składniki:

Ciasto

  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 175g masła
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 175 g mąki pszennej
  • 275 g mleka 3,2%
  • 6 jajek
  • 100 g orzechów laskowych

Sos

  • 150 g drobnego cukru
  • 50 g masła
  • pół opakowania sera kremowego w bloczku Hochland
  • 50 ml śmietanki 30%
  • płatki soli

Przygotowanie:

  1. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki a następnie rozpuść ją w kąpieli wodnej razem z masłem i mlekiem. Zdejmij z ognia i pozwól chwilkę ostygnąć.
  2. W tym czasie ubij jajka razem z cukrem, aż podwoją swoją objętość i zmienią kolor.
  3. Do masy jajecznej wlewaj cienkim strumieniem masę czekoladową równocześnie cały czas mieszając. Całość powinna zgęstnieć delikatnie.
  4. Do ciasta dodaj teraz porcjami mąkę i miksuj tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodaj orzechy.
  5. Kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Tak przygotowane ciasto piecz w 170 stopniach przez około 45-50 minut ( sprawdzaj ciasto drewnianym patyczkiem.
  7. Teraz przygotuj sos: Do garnka lub patelni wsyp cukier i roztop go aż uzyska płynna konsystencje i złoty kolor. UWAGA: nie można go w tym momencie niczym mieszać, ewentualnie potrząsać delikatnie naczyniem.
  8. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj po kawałku masło, aż się rozpuści a następnie śmietankę. Zestaw naczynie z ognia i dodaj serek kremowy Hochland i wymieszaj aż się cały rozpuści.
  9. Tak przygotowane ciasto polej sosem karmelowym i posyp płatkami soli.

Sery kremowe Hochland powstają z naturalnych składników: prawdziwego, dojrzewającego żółtego sera, który stanowi główny ich składnik, mleka od zaufanych dostawców, a także aromatycznych ziół i warzyw. Sery kremowe Hochland dostępne są różnych formatach: w krążkach, plastrach, bloczkach i kubkach, w wielu wyjątkowych smakach. Doskonałe na kanapkę, a także jako składnik dań: tostów, zup, sosów do makaronów czy zapiekanek.

  • Hochland ser kremowy w bloczku Śmietankowy Cena: ok. 2,49 zł

Fot. Hochland Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat