Buforowana Witamina C nowej generacji!

Opublikowano: 2019-12-09
Buforowana mAG Witamina C.
Witamina C od lat słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości, dlatego znalazła szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jej lista zasług dla naszego zdrowia jest bardzo długa.

Dobrze wiedzą o tym osoby, które świadomie podchodzą do jakości swojego życia. Kwas askorbinowy w połączeniu ze zbilansowaną dietą jest podstawą prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Co ciekawe, ssaki potrafią naturalnie wytwarzać potrzebną im witaminę C, niestety człowiek pod tym względem należy do wyjątków. Stale musimy dostarczać ją z zewnątrz, a więc z pożywienia i suplementacji. Według specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne spożycie witaminy C wynosi średnio: 40-50 mg u dzieci, 75 mg u kobiet i 90 mg u mężczyzn. Jednak wielu naukowców uważa, że człowiek jest w stanie przyswoić nawet ponad 200 mg kwasu askorbinowego.

Gdzie znajduje się najwięcej witaminy C? Wbrew pozorom - nie w cytrusach! W największej ilości występuje w takich produktach jak: dzika róża (250-800 mg/100 g), czarna porzeczka (150-300 mg/100 g) i papryka (125-200 mg/100 g). Dla porównania cytryna ma jej zaledwie 53 mg/100 g.

Kto z nas najbardziej potrzebuje witaminy C? Są to alergicy, osoby zmagające się z cukrzycą, nadciśnieniem tętniczym, niską odpornością, żyjące w permanentnym stresie, uprawiające sporty i wykonujące ciężkie prace fizyczne, kobiety w ciąży, niemowlaki oraz małe dzieci. Potrzebują jej również palacze, ponieważ palenie papierosów rozkłada witaminę C i przyspiesza jej wydalanie. Podobnie działa alkohol. O tym, jak istotna jest witamina C boleśnie przekonał się już Magellan, który stracił za sprawą szkorbutu ok. 200 z 230 członków swojej załogi. Podczas podróży morskich, w ich diecie bardzo brakowało tej podstawowej i niezbędnej witaminy. Aby natomiast ustrzec się przed szkorbutem, wystarczy już 10 mg witaminy C dziennie! Do innych objawów niedoboru witaminy C należą m.in.: osłabienie i szybkie męczenie się, brak apetytu, krwawienie dziąseł, trudności w gojeniu się ran, stłuczenia, bóle mięśni i stawów, dna moczanowa.

Witamina C – wzmacniająca odporność
Witamina C to najbardziej popularna witamina, która ma wpływ na wzmocnienie naszej odporności. Jej regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko przeziębienia. Zapewne w dzieciństwie nie raz słyszeliśmy od swoich rodziców, że powinniśmy ją systematycznie uzupełniać. Dlaczego? Kwas askorbinowy przede wszystkim wzmaga aktywności komórek układu odpornościowego – krwinek białych. Pobudza ich migrację w miejsce reakcji zapalnej. Witamina C poprawia działanie układu immunologicznego również dlatego, że skraca czas trwania infekcji lub zakażenia. Pamiętajmy więc o jej suplementacji zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.

Witamina C i detoksykacja
Witamina C skutecznie pomaga pozbyć się z organizmu toksyn, a przede wszystkim wszechobecnego w środowisku ołowiu, który należy do najbardziej trujących metali ciężkich. Co za tym idzie, osoby mieszkające w dużych miastach potrzebują przyjmowania większych ilości witaminy C w celu detoksykacji organizmu.

Witamina C  - cenna dla urody
Kwas askorbinowy nazywany jest także witaminą piękna, gdyż ma istotny wpływ na proces odmładzania i regeneracji skóry. Jest silnym przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki uszkadzające komórki skóry i odpowiadające za proces jej starzenia się. Co ważne, witamina C jest niezbędna w produkcji kolagenu, który jest „rusztowaniem” całego naszego organizmu oraz odpowiada za wygląd naszej cery. Kolagen spaja komórki, kości, ścięgna, mięśnie i skórę. Dlatego też, witamina C i kolagen to zgrany duet, dzięki któremu szybciej będą goić Ci się rany, skręcenia, złamania kości i inne urazy. Nasza skóra będzie również bardziej sprężysta, nawilżona, uelastyczniona.

Buforowana witamina C – postaw na jakość!
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów, w których głównym składnikiem jest witamina C? Jak wybrać ten najlepszy? Jak podkreślają eksperci warto postawić na formę buforowaną witaminy C, posiadającą mniej kwasowy odczyn. Taką postać gwarantuje suplement diety mAG Witamina C nowej generacji. Dzięki buforowaniu askorbinianem sodu nie podrażnia żołądka oraz nie wpływa negatywnie na pracę nerek. Co więcej kapsułka z pullulanu jest w 100% roślinna, organiczna, wegańska i jest prebiotykiem. Jest to też jedyna na rynku witamina C bez stearynianu magnezu, który powszechnie stosowany w większości suplementów diety, gromadzi się na ściankach jelit, przez co blokuje wchłanianie substancji odżywczych.

O jej unikatowości świadczy też fakt, że buforowana mAG Witamina C, to pierwszy tak wysokiej klasy preparat, który wchłania się również przez skórę! „Może być stosowana na skórę, czyli transdermalnie na zmarszczki, blizny, żylaki, zmiany nowotworowe. W tym celu najlepiej zmieszać zawartość jednej kapsułki z kilkoma kroplami tłoczonego na zimno oleju lnianego, z uwagi na jego doskonałe działanie i wcierać w wilgotną skórę, w zależności od schorzenia, nawet kilka razy dziennie. Najlepsze rezultaty otrzymujemy przy jednoczesnym działaniu doustnym” – potwierdza mgr farmacji Anna Kobylińska.

W dzisiejszych czasach umiejętność połączenia diety z właściwą suplementacją jest kluczem do zdrowego i świadomego stylu życia. Nawet zrównoważone odżywianie nie jest w stanie dostarczyć wszystkich składników naszemu organizmowi. Dlatego sięgając po właściwy preparat warto postawić na jakość, która jest gwarancją bezpieczeństwa i skuteczności.

Fot. Best Image
Informacja prasowa




Społeczność
Reklama


 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat