Burak - zdrowe i modne warzywo

Zdrowe i modne warzywo - burak.
Buraki zaliczają sie do najzdrowszych warzyw, a przy tym są pyszne w smaku. Stanowią podstawę wielu dań, a ostatnimi czasy stały sie po prostu modnym warzywem.

Nie każdy może być miłośnikiem ich specyficznego, lekko słodkawego smaku, ale warto je włączyć do diety głównie ze względu na walory odżywcze. Coraz częściej doceniamy ich wartości zdrowotne: zawierają mnóstwo witaminy C, A i K, są cennym źródłem błonnika pokarmowego. Warto je włączyć do swojej codziennej dety także ze względu na liczne składniki mineralne: żelazo, magnez, potas oraz wiele innych. dodatkowo stanowią podstawę wielu ciekawych dań.

W postaci surowej są najcenniejsze i zachowują wszystkie walory prozdrowotne, jednak nie każdy jest miłosnikiem buraków w tej formie. Z kolei sok z buraków z dodatkiem soku jabłkowego lub cytrusowego smakuje wybornie. Bardzo wartościowy i pyszny jest również zakwas, wykorzystywany jako baza do domowego barszczyku lub po prostu do picia.

Jak je przygotować?
Do większości potraw wykorzystujemy buraki po obróbce termicznej. Nie należy ich jednak obierać, ponieważ w skórce znajduje się wiele cennych właściwości odżywczych, a po wystudzeniu z łatwością zejdzie sama. Do gotowania wybierajmy twarde okazy, z jędrną skórką. Mniejsze sztuki gotuje się około 40 minut, zaś te większe nawet i 90 minut. Wody nie trzeba solić, buraki doprawiamy dopiero po obraniu. Do pieczenia najlepiej każdy burak z osobna zawinąć w folię aluminową i włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza na około godzinę.

Jak je przyrządzić?
Z ugotowanych lub upieczonych buraków można przygotować przepyszne sałatki. Pokrojone w cienkie plasterki znakomicie komponują się serami (pleśniowymi lub kozimi), orzechami, gruszką, malinami, grejpfrutem i dressingiem na bazie glassy balsamicznej. Można przyrządzić z nich kotleciki, np. z gotowaną kaszą jaglaną, rozmarynem, czosnkiem i cebulką.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat