Burger z kaszy jęczmiennej

Przepis na burger z kaszy jęczmiennej – według Babci Zosi.
Burgery podbiły Polskę. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów.

Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

Burgery są smaczne, szybkie w przygotowaniu, różnorodne w smaku - dlatego chętnie się nimi zajadamy. Warto jednak zadbać o to, aby ta lubiana  przez wszystkich potrawa była także zdrowa. Wystarczy mieć pod ręką kaszę jęczmienną z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS i odrobinę inwencji, aby zaskoczyć siebie i bliskich nowym wydaniem burgera.

BURGER Z KASZY JĘCZMIENNEJ
4 porcje
czas przygotowania: 40 minut do 1 godziny

KOTLETY

  • 1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS
  • 1 jajko
  • ok 5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz


KONFITURA Z CEBULI

  • 500g czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 100 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 2-3 łyżki cukru
  • pieprz


SOS

  • opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g)
  • 2 łyżki pasty sezamowej tahini
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka sezamu
  • starty lub posiekany ząbek czosnku


DODATKI

  • 1 duży pomidor
  • kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa)
  • 4 duże bułki


Przygotowanie:

  1. 1 torebkę kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina.
  3. Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety.
  4. W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Smażymy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiany kolor.
  5. Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy sosem, na dolną bułkę nakładamy liście sałaty, plaster pomidora, gorącego kotleta, konfiturę i wszystko przykrywamy bułką.


Kasza jęczmienna z soczewicą:
Składniki: kasza jęczmienna (min. 70%), soczewica czerwona (10%), pomidor suszony, marchewka suszona, cebula prażona (cebula, olej roślinny)
Masa netto: 250g
Sugerowana cena detaliczna: 5,69 zł

Fot. Firma SyS
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat