Eliminacja mięsa z diety nie jest tak naprawdę kwintesencją wegetarianizmu (i nieważne jest z jakich pobudek na taką dietę się zdecydowaliśmy), ale najważniejsza jest umiejętność zdrowego stylu życia bez mięsa. Mięso jest cennym źródłem białka i żelaza, dlatego też rezygnując z niego, musimy brak tych składników odżywczych zrekompensować sobie w inny sposób.
Aby dieta wegetariańska nam służyła, warto jeść dużo świeżych owoców i warzyw – najlepiej ponad 80 dag dziennie. Można jeść je w postaci surówek, warto też wyciskać owoce i pić świeże soki. Szczególną uwagę należy zwrócić na warzywa strączkowe: groch, bób, fasolę, soję czy soczewicę, gdyż zawierają one bardzo dużo białka (którego brakuje wegetarianom), niezbędne składniki mineralne oraz witaminy z grupy B.
W diecie wegetariańskiej nie można zapomnieć o produktach zbożowych z grubego przemiału tzn. razowym chlebie, kaszy jaglanej i gryczanej, otrębach czy ciemnej mące.
Aby uzupełnić normę zdrowych tłuszczów, warto w ciągu dnia zamiast słodyczy pogryzać: orzechy, pestki dyni, nasiona słonecznika czy nasiona chia. Dostarczą one organizmowi zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W codziennej diecie nie można zapomnieć o nabiale, który jest źródłem białka. Należy codziennie pić mleko i zjadać przynajmniej 4 jaja w tygodniu.
Należy też zadbać o właściwe nawodnienie organizmu. Najlepiej pić świeżo wyciskane soki owocowe, ziołowe i owocowe herbaty oraz pić dziennie przynajmniej 2-3 litry wody, która oczyszcza organizm z toksyn, reguluje temperaturę i nawilża skórę.
Aleksandra Kantorczyk
(aleksandra.kantorczyk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com