W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies.
Ukryj komunikat


Bylina lepsza niż aspiryna

Opublikowano: 2017-11-07
Imbir dla zdrowia.
Oczywiście mowa tu o imbirze. Jest jedną z tych przypraw, które warto mieć jesienią w swojej kuchni.

Ta niepozorna, grudkowata bylina pochodząca z Australii i Azji. Chińczycy i inne ludy azjatyckie znają zbawienne właściwości imbiru już od tysięcy lat. Imbir w swoim składzie zawiera olejek eteryczny oraz wiele innych substancji m.in. gingerol (jemu imbir zawdzięcza ostry smak), białko, błonnik, wapń, żelazo i magnez.

Imbir jest stosowany jako domowy środek leczniczy w przypadku wielu schorzeń. Ma właściwości przeciwutleniające, rozrzedza krew i ma wiele cennych właściwości leczniczych. Przede wszystkim działa zbawiennie na wszelkie dolegliwości żołądkowe, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia oraz mdłości. Ponadto roślina ta doskonale sprawdza się jako środek łagodzący ból stawów, gdyż ma właściwości rozgrzewające. Doskonale też reguluje procesy trawienne, zwalcza infekcje bakteryjne i grzybicze. Warto go też dodawać do kawy i herbaty, ponieważ korzystnie wpływa na zapamiętywanie i koncentrację.

Imbir jest również naszym sprzymierzeńcem w walce z cellulitem, gdyż pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu. Wzmacnia również włosy i spowalnia starzenie się skóry głowy. Imbir w połączeniu ze spirytusem pomaga w leczeniu opryszczek, owrzodzeń i ropni. Wystarczy odrobinę zmieszać ze spirytusem i wcierać w chorobowo zmienione miejsca.

Imbir wykorzystywany jest również w gastronomii. Jest podstawowym dodatkiem do wielu potraw i dań – głównie azjatyckich i bliskowschodnich. Doskonale komponuje się z krewetkami, kurczakiem i rybami. Stanowi doskonały dodatek do zupy dyniowej i marchewkowej. Świetnie komponuje się ze słodkościami np. pierniczkami czy jabłkowymi muffinkami.

Korzeń imbiru, w zależności od jakości kosztuje od 18 do 35 zł. Można kupić imbir w formie sproszkowanej.

Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność
Reklama