Świeży sok ma najwięcej witamin i nazywa się go często jednodniowym lub po prostu świeżym, w zależności od tego, jak długo go można przechowywać. To prawdziwy zastrzyk witamin. Sok jest bezpośrednio wyciśnięty z owoców lub warzyw i niepasteryzowany albo pasteryzowany tylko kilka, kilkanaście sekund. Nie dodaje się do niego cukru ani innych substancji poprawiającej smak. To najbardziej wartościowy spośród soków, bo zawiera nawet 90 proc. witamin i minerałów znajdujących się w sokach i warzywach. Warto kupić go w ciemnej buteleczce, bo chroni witaminy przed utlenieniem.
Tłoczony pomaga sylwetce – na opakowaniu ma informację, że jest wyciskany bezpośrednio z całych owoców i warzyw. Dlatego zawiera dużo witamin, ale też mnóstwo błonnika, który sprawia, że łatwiej trawimy i nie mamy napadów wilczego głodu. Do takiego soku nie dodaje się cukru i substancji poprawiających smak. Jest pasteryzowany, więc zamknięty ma dość długą trwałość.
Większość soków w kartonie jest wyprodukowana z tzw. koncentratu. To zagęszczony sok, pozbawiony znacznej ilości wody. Płyn odparowuje się z niego, by zabezpieczyć go przed rozwojem drobnoustrojów i ułatwić transport. Przed rozlaniem do kartonów sok odtwarza się, dolewając tyle wody, ile wcześniej odparowano. Cały proces jest tak przeprowadzany, by zachować jak najwięcej witamin i minerałów pierwotnego soku. Osoby, które lubią gęste soki, mogą sięgnąć po przecierowe. Oprócz soku zawierają przetarte części owoców lub warzyw.
Z kolei nektar to rozcieńczony wodą sok lub przecier. Ze względów smakowych do nektarów dodaje się sporo cukru, nawet kilkanaście łyżeczek na litr. Można go zastąpić w całości lub części miodem, wtedy jest nieco zdrowszy. Z niektórych owoców produkuje się tylko nektary lub napoje, ponieważ stuprocentowe soki byłyby zbyt kwaśne, np. z czarnych porzeczek. Ze względu na dużą ilość cukru nektarów nie powinny pić osoby, które maja podwyższony poziom cukru we krwi.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com