Cała prawda o sokach

Pij soki na zdrowie.
Półki sklepowe uginają się od soków. Producenci sugerują, że każdy z nich to samo zdrowie. Jednak czy faktycznie tak jest?

Świeży sok ma najwięcej witamin i nazywa się go często jednodniowym lub po prostu świeżym, w zależności od tego, jak długo go można przechowywać. To prawdziwy zastrzyk witamin. Sok jest bezpośrednio wyciśnięty z owoców lub warzyw i niepasteryzowany albo pasteryzowany tylko kilka, kilkanaście sekund. Nie dodaje się do niego cukru ani innych substancji poprawiającej smak. To najbardziej wartościowy spośród soków, bo zawiera nawet 90 proc. witamin i minerałów znajdujących się w sokach i warzywach. Warto kupić go w ciemnej buteleczce, bo chroni witaminy przed utlenieniem.

Tłoczony pomaga sylwetce – na opakowaniu ma informację, że jest wyciskany bezpośrednio z całych owoców i warzyw. Dlatego zawiera dużo witamin, ale też mnóstwo błonnika, który sprawia, że łatwiej trawimy i nie mamy napadów wilczego głodu. Do takiego soku nie dodaje się cukru i substancji poprawiających smak. Jest pasteryzowany, więc zamknięty ma dość długą trwałość.

Większość soków w kartonie jest wyprodukowana z tzw. koncentratu. To zagęszczony sok, pozbawiony znacznej ilości wody. Płyn odparowuje się z niego, by zabezpieczyć go przed rozwojem drobnoustrojów i ułatwić transport. Przed rozlaniem do kartonów sok odtwarza się, dolewając tyle wody, ile wcześniej odparowano. Cały proces jest tak przeprowadzany, by zachować jak najwięcej witamin i minerałów pierwotnego soku. Osoby, które lubią gęste soki, mogą sięgnąć po przecierowe. Oprócz soku zawierają przetarte części owoców lub warzyw.

Z kolei nektar to rozcieńczony wodą sok lub przecier. Ze względów smakowych do nektarów dodaje się sporo cukru, nawet kilkanaście łyżeczek na litr. Można go zastąpić w całości lub części miodem, wtedy jest nieco zdrowszy. Z niektórych owoców produkuje się tylko nektary lub napoje, ponieważ stuprocentowe soki byłyby zbyt kwaśne, np. z czarnych porzeczek. Ze względu na dużą ilość cukru nektarów nie powinny pić osoby, które maja podwyższony poziom cukru we krwi.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat