Składniki:
Beszamel
Przygotowanie:
Oddzielamy liście jarmużu od twardych łodyg i siekamy drobno, następnie dusimy na maśle z czosnkiem i solą aż zmięknie. Odstawiamy do ostygnięcia.
Gdy ostygnie dodajemy ricottę , tarty parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Tak otrzymana masą napełniamy rurki canneloni. Napełnione rurki układamy w naczyniu do zapiekania.
Beszamel:
Z masła i mąki robimy zasmażkę na patelni z grubym dnem. Dolewamy zimne mleko powoli cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą oraz tarta gałką muszkatołową.
Napełnione rurki zalewamy przygotowanym wcześniej beszamelem. Posypujemy gałką muszkatołową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 35 minut aż beszamel lekko się zrumieni.
Fot. Lubella
IP