Cebula - niekwestionowana królowa kuchni

Królow kuchni - cebula
Cebula bez wątpienia jest niekwestionowaną królową każdej kuchni. Każda szanująca się pani domu przygotowuje na jej bazie potrawy.

Trudno nawet wymienić wszystkie dania, które przyrządza się z jej dodatkiem. Trafia do zup, sałatek, sosów, past, marynat czy gulaszy. Chociaż jej intensywny zapach może odpychać, to bez jej dodatku niektóre dania nie będą dobrze smakować. Co warto wiedzieć o cebuli i jej odmianach, by rozsądnie wybrać ją do ulubionego dania?

  • Cebula czerwona - ze względu na łagodny smak i intensywny kolor, najczęściej wykorzystuje się ja jako jeden ze składników wszelkich sałatek. Odmiana ta jest bardzo lubiana, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie z cebuli czerwonej robi się słynną cebulową konfiturę.
  • Cebula żółta - czyli ta najpopularniejsza w naszej kuchni, najostrzejsza, o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu.
  • Cebula dymka - zazwyczaj sprzedawana jest razem ze szczypiorkiem. Nadaje niezwykłego smaku i aromatu pieczonym mięsom. Trzeba jednak pamiętać, że nie powinno się jej smażyć, bo nabiera gorzkiego posmaku. Dobrze smakuje również na surowo.
  • Cebula biała - inaczej nazywana czosnkową. Jest zdecydowanie bardziej wyzazistsza w smaku niż dymka czy cebula cukrowa, jednak nie aż tak intensywna w smaku, jak cebula zwyczajna. Jest szeroko wykorzystywana w kuchni latynoskiej. Znakomicie nadaje się do sałatek, sosów oraz smażenia.
  • Cebula cukrowa - jest lekko słodkawa i łagodna w smaku, o delikatnym i soczystym miąższu. Idealnie nadaje się jako dodatek do różnych sałatek i surówek.
  • Szalotka - jest połączeniem smaku i zapachu czosnku i cebuli. Charakteryzuje się lekko różowawym kolorem po obraniu. Nadaje się do marynowania oraz przygotowywania smacznych sosów.


Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat