Trudno nawet wymienić wszystkie dania, które przyrządza się z jej dodatkiem. Trafia do zup, sałatek, sosów, past, marynat czy gulaszy. Chociaż jej intensywny zapach może odpychać, to bez jej dodatku niektóre dania nie będą dobrze smakować. Co warto wiedzieć o cebuli i jej odmianach, by rozsądnie wybrać ją do ulubionego dania?
- Cebula czerwona - ze względu na łagodny smak i intensywny kolor, najczęściej wykorzystuje się ja jako jeden ze składników wszelkich sałatek. Odmiana ta jest bardzo lubiana, zwłaszcza w kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie z cebuli czerwonej robi się słynną cebulową konfiturę.
- Cebula żółta - czyli ta najpopularniejsza w naszej kuchni, najostrzejsza, o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu.
- Cebula dymka - zazwyczaj sprzedawana jest razem ze szczypiorkiem. Nadaje niezwykłego smaku i aromatu pieczonym mięsom. Trzeba jednak pamiętać, że nie powinno się jej smażyć, bo nabiera gorzkiego posmaku. Dobrze smakuje również na surowo.
- Cebula biała - inaczej nazywana czosnkową. Jest zdecydowanie bardziej wyzazistsza w smaku niż dymka czy cebula cukrowa, jednak nie aż tak intensywna w smaku, jak cebula zwyczajna. Jest szeroko wykorzystywana w kuchni latynoskiej. Znakomicie nadaje się do sałatek, sosów oraz smażenia.
- Cebula cukrowa - jest lekko słodkawa i łagodna w smaku, o delikatnym i soczystym miąższu. Idealnie nadaje się jako dodatek do różnych sałatek i surówek.
- Szalotka - jest połączeniem smaku i zapachu czosnku i cebuli. Charakteryzuje się lekko różowawym kolorem po obraniu. Nadaje się do marynowania oraz przygotowywania smacznych sosów.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com