Lato w pełni, a wraz z nim trwa w najlepsze sezon na grillowanie! Każdy z nas ma swój sposób na przygotowanie spotkania na świeżym powietrzu, jednak jedno jest pewne – podczas grilla ze znajomymi nie powinno zabraknąć przekąsek! Warto czasem zaskoczyć przyjaciół i pokusić się o przygotowanie czegoś wyjątkowego – na przykład zainspirować się smakiem warzywnych past Podravka i sięgnąć po przepisy rodem z chorwackiej kuchni!
Organizując grilla, często ograniczamy się do przygotowywania standardowych potraw, takich jak kiełbaski, karkówka czy szaszłyki. W tym roku zaskocz swoich gości nowym smakiem prosto ze słonecznej Chorwacji. Podaj jedną z najbardziej znanych w tym kraju potraw, czyli ćevapi. Są to grillowane mini roladki z mielonego mięsa (mięso mielone w kształcie małych wałeczków), których smaku dopełnią pasty warzywne marki Podravka. Do wyboru mamy: Ajvar w wersji łagodnej i ostrej, Pindżur oraz Relish. W każdym słoiczku zamknięty jest prawdziwy, chorwacki smak i receptura prosto znad Adriatyku! Dzięki nim każda potrawa nabierze zupełnie nowego wyrazu!
Pasty warzywne Podravka idealne na grilla:
Ćevapi z grilla po chorwacku
Składniki:
Przygotowanie:
Jedną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do głębokiej miski, dodać cebulę, jajko i wyciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić Vegetą Natur. Z mięsa formować ćevapi, czyli podłużne wałeczki o długości ok. 5-7cm. Mięso grillować 10-15 min, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowania ćevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Chlebek pita przekroić na pół, od wewnątrz krótko grillować. Spód posmarować Ajvarem Podravka, położy cebulę pokrojoną w krążki, a na wierzch ułożyć ćevapi, przykryć chlebkiem pita.
Fot. Podravka
Informacja prasowa