Ceviche z łososiem i kaczką
Poziom trudności: średni
Czas oczekiwania: pół godziny
Czas gotowania: 35 minut
SKŁADNIKI dla 8 osób
Do dressingu do kaczki:
- 1 czubata łyżeczka posiekanego imbiru
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka utartego cukru palmowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Do kaczki:
- 2 x 180 g piersi z kaczki
- 5 łyżeczek zielonej herbaty
- 5 łyżeczek miękkiego ciemnego cukru brązowego
- Duża garść liści pachnotki zwyczajnej (liście sezamu) lub liści mięty
- Ćwierć ogórka pokrojonego w plastry, a następnie w paseczki
- 2 cebulki dymki, pokrojone w paseczki
- Olej do głębokiego smażenia chipsów krewetkowych
- 40 nieusmażonych chipsów krewetkowych
Do ceviche z łososia:
- 400 g filetów z łososia, w skórze
- 1 łyżeczka utartego galangalu
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- Sok z dwóch limonek i skórka z jednej
- 1 łyżeczka oleju sezamowego i 1 dodatkowo do pokropienia całości
- 1 łyżeczka utartego cukru palmowego
- Duża garść posiekanej mięty
- 6-8 pędów czosnku bulwiastego
Jak przygotować ceviche z łososiem i kaczką?
Dressing:
- Utrzeć razem imbir i cukier palmowy, aż do osiągnięcia pasty o stałej konsystencji. Następnie dodać olej sezamowy i pastę z tamaryndowca.
- Dodać sos rybny i sos sojowy i wymieszać, a następnie przełożyć do miseczki.
Kaczka:
- W garnku połączyć zieloną herbatę i brązowy cukier. Na garnku umieścić bambusowy parowar.
- W parowarze umieścić piersi z kaczki i przykryć go pokrywką.
- Garnek postawić na średnim ogniu i gotować przez 30 minut.
- W tym czasie rozgrzać olej w woku lub na głębokiej patelni do smażenia do 180 stopni i smażyć chipsy krewetkowe aż spęcznieją – to zajmie tylko kilka sekund.
- Wyjąć chipsy za pomocą łyżki durszlakowej, osuszyć ręcznikiem kuchennym i odłożyć na bok.
- Kiedy kaczka jest już ugotowana, zdjąć garnek z ognia i odstawić na bok.
- Pozostawić kaczkę do ostygnięcia na 10 minut, a następnie pokroić ją na bardzo cienkie plasterki (powinno ich wyjść około 20)
- Ułożyć liście pachnotki (sezamu) i chipsy krewetkowe, dodać plastry ogórka, cebulkę dymkę i kilka plastrów kaczki na szczycie. Całość pokropić dressingiem.
Ceviche z łososia:
- Owinąć łososia folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Wyjąć dopiero, gdy będzie już twardy. Pomoże to pokroić rybę na bardzo cienkie plastry.
- W czasie gdy ryba jest w zamrażalniku, przygotować marynatę. W tym celu należy połączyć cukier palmowy, galangal, sos rybny, olej sezamowy i sok z dwóch limonek w misce. Erotic happy ending massages near me.
- Dodać plasterki ryby i marynować przez 20 minut. Przełożyć rybę na talerz.
- Przybrać miętą i czosnkiem bulwiastym.
Fot. Polsat Food Network
IP