Ceviche z łososiem i kaczką

Przepis na ceviche z łososiem i kaczką.
Poziom trudności: średni
Czas oczekiwania: pół godziny
Czas gotowania: 35 minut


SKŁADNIKI dla 8 osób

Do dressingu do kaczki:

  • 1 czubata łyżeczka posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka utartego cukru palmowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego


Do kaczki:

  • 2 x 180 g piersi z kaczki
  • 5 łyżeczek zielonej herbaty
  • 5 łyżeczek miękkiego ciemnego cukru brązowego
  • Duża garść liści pachnotki zwyczajnej (liście sezamu) lub liści mięty
  • Ćwierć ogórka pokrojonego w plastry, a następnie w paseczki
  • 2 cebulki dymki, pokrojone w paseczki
  • Olej do głębokiego smażenia chipsów krewetkowych
  • 40 nieusmażonych chipsów krewetkowych


Do ceviche z łososia:

  • 400 g filetów z łososia, w skórze
  • 1 łyżeczka utartego  galangalu
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • Sok z dwóch limonek i skórka z jednej
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego i 1 dodatkowo do pokropienia całości
  • 1 łyżeczka utartego cukru palmowego
  • Duża garść posiekanej mięty
  • 6-8 pędów czosnku bulwiastego


Jak przygotować ceviche z łososiem i kaczką?
Dressing:

  1. Utrzeć razem imbir i cukier palmowy, aż do osiągnięcia pasty o stałej konsystencji. Następnie dodać olej sezamowy i pastę z tamaryndowca.
  2. Dodać sos rybny i sos sojowy i wymieszać, a następnie przełożyć do miseczki.


Kaczka
:

  1. W garnku połączyć zieloną herbatę i brązowy cukier. Na garnku umieścić bambusowy parowar.
  2. W parowarze umieścić piersi z kaczki i przykryć go pokrywką.
  3. Garnek postawić na średnim ogniu i gotować przez 30 minut.
  4. W  tym czasie rozgrzać olej w woku lub na głębokiej patelni do smażenia do 180 stopni i smażyć chipsy krewetkowe aż spęcznieją – to zajmie tylko kilka sekund.
  5. Wyjąć chipsy za pomocą łyżki durszlakowej, osuszyć ręcznikiem kuchennym i odłożyć na bok.
  6. Kiedy kaczka jest już ugotowana, zdjąć garnek z ognia i odstawić na bok.
  7. Pozostawić kaczkę do ostygnięcia na 10 minut, a następnie pokroić ją na bardzo cienkie plasterki (powinno ich wyjść około 20)
  8. Ułożyć liście pachnotki (sezamu) i chipsy krewetkowe, dodać plastry ogórka, cebulkę dymkę i kilka plastrów kaczki na szczycie. Całość pokropić dressingiem.


Ceviche z łososia:

  1. Owinąć łososia folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Wyjąć dopiero, gdy będzie już twardy. Pomoże to pokroić rybę na bardzo cienkie plastry.
  2. W czasie gdy ryba jest w zamrażalniku, przygotować  marynatę.  W tym celu należy połączyć cukier palmowy, galangal, sos rybny, olej sezamowy i sok z dwóch limonek w misce. Erotic happy ending massages near me.
  3. Dodać plasterki ryby i marynować przez 20 minut. Przełożyć rybę na talerz.
  4. Przybrać miętą i czosnkiem bulwiastym.


Fot. Polsat Food Network
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat