Chaczapuri

Przepis na chaczapuri.
Smaczna, różnorodna i aromatyczna? Taka jest właśnie kuchnia gruzińska. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji.

Doceniana przez turystów z całego świata, jest coraz bardziej popularna również w Polsce.

W Gruzji w ciepłym słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony czy winogrona. W halach górskich zaś znajdziemy popularną tam baraninę i setki gatunków sera. I to właśnie ser jest głównym składnikiem jednej z najpopularniejszych gruzińskich potraw – Chaczapuri. Zapiekany placek nadziewany serem, podany w różnych wariacjach (w zależności od regionu) jest uwielbiany zarówno przez Gruzinów jak i odwiedzających ten piękny kraj. Idealnie komponuje się z czerwonym winem np. gruzińskie Marani Saperavi. Chcesz poczuć smak Gruzji bez wychodzenia z domu? Wypróbuj nasz przepis na pyszne Chaczapuri!

Chaczapuri

Ciasto na chlebek:

  • 300 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 1 kostka świeżych drożdży lub 2 torebki suszonych
  • 200 ml oleju
  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 łyżka cukru


Farsz:

  • 400 g mozzareli
  • 500 g bryndzy owczej
  • 1/2  kostki masła
  • Sól do smaku


Sposób przygotowania:
Ciasto: Jeśli używasz świeżych drożdży dodaj je do miski z ciepłą wodą i mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować dodaj olej i przełóż całość do miski z mąką (w przypadku użycia drożdży suszonych możesz od razu połączyć ze sobą wszystkie składniki). Dodaj cukier oraz sól i zagnieć ciasto. Całość przykryj i odstaw na ok. 25 minut.
Farsz: Połącz ze sobą obydwa sery. Do smaku dodaj sól.
Jeśli ciasto już wyrosło podziel je na cztery części i zrób z nich kule. Pierwszą rozwałkuj na stolnicy zostawiając grubszy środek, a brzegi cieńsze. Na środek nałóż ¼  farszu, złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu aż się zarumienią i będą chrupkie. Przełóż na talerz, posmaruj masłem.
Smacznego!

Fot. Marani
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat